Čudo: Ruski naučnici uspeli da ožive biljku staru čak 32.000 godina!

Rekord

Najstarija biljka koja je ikada regenerisana izrasla je iz 32.000 starog semenja – čime je oboren rekord za “samo” 30.000 godina.

Ruski tim otkrio je skup semenja biljke cvetnice Silene stenophylla, koja je domaća u Sibiru. Semenke je zakopala veverica iz ledenog doba nedaleko od obale reke Kolima. Radiokarbonskim datiranjem potvrđeno je da su one stare 32.000 godina.

Zrele i nezrele semenke, koje su bile u potpunosti okovane ledom, izvađene su sa dubine od 38 metara u permafrostu, koji okružuju slojevi sa kostima mamuta, bizona i vunastih nosoroga.

Zrele semenke su bile oštećene – možda delovanjem veverice, kako bi se sprečilo da proklijaju zakopane. Međutim, neke nezrele su zadržale održiv biljni materijal.

Naučnici su izvadili to tkivo iz zamrznutog semenja, stavio ga u bočice i uspešno izazvao klijanje biljaka. Biljke – identične savremenoj S. stenophylla, ali različitog oblika cvetova – rasle su, cvetale i nakon godinu dana razvile sopstvene semenke.

“Ne vidim nikakvu suštinsku grešku u naučnom članku. Iako je to naravno izvanredan izveštaj koji želite da ponovite”, rekao je botaničar Piter Rejven, predsednik emeritus Botaničke bašte Mizurija, koji nije bio uključen u istraživanje.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(National Geographic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Čudo: Ruski naučnici uspeli da ožive biljku staru čak 32.000 godina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.