Da li ste se ikada zapitali koliko UKUPNO ima novca na svetu?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Da li ste se ikada zapitali koliko ukupno ima novca na svetu? Odgovor nije sasvim jednostavan, jer se pod novčanim vrednostima danas podrazumeva nešto više pojmova od puke gotovine.

Ono što nam prvo pada na pamet kad kažemo novac, kad mislimo na gotovinu, ekonomisti to nazivaju “M0“. Sve novčanice i sav sitniš sveta na jednoj hrpi danas bi imalo vrednost od 5.200 milijardi dolara.

[adsenseyu5]

Sledi količina novca koji ekonomisti nazivaju “M1“, a koju čini sva gotovine i plus sav novac koji se nalazi na svim računima svih banaka sveta. To je novac koji imate (ili nemate) u banci na računu, ali koji možete podići kad god poželite. Takvog novca je u svetu čak četiri puta više od onog u novčanicama. Sve ukupno novac sveta u ovoj kategoriji iznosi 25.000 milijardi dolara. Idemo dalje.

Pod onime što ekonomisti nazivaju “M2” podrazumeva se sav iznos pod “M1” plus sva svetska mala, kratkoročno oročena štednja.

[adsenseyu1]

Ovom kategorijom odlazimo još korak dalje i dolazimo do ukupnog iznosa od 60.000 milijardi dolara.

Na kraju imamo i kategoriju “M3” do koje se dolazi kad se “M2” dodaju sve dugoročno oročene vrednosti, institucionalni novac tržišnih fondova i sva druga tekuća ulaganja.

Ovde je ukupni iznos 80.900 milijardi dolara.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li ste se ikada zapitali koliko UKUPNO ima novca na svetu?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.