DANSKI FUNKCIONER PRIZNAO: Gadafi, Mubarak i Sadam Husein čuvali su stabilnost u regionu, a mi smo bili saučesnici u njihovom obaranju

Danska

Foto: Printscreen/youtube

Visoki funkcioner Danske narodne partije (DF) Soren Espersen ocenio je da je invazija te zemlje i rušenje Sadama Huseina bila greška.

On je to rekao komentarišući analizu dvojice danskih naučnika o učešću te zemlje u ratu u Iraku.

Espersen je u izjavi za danski državni radio rekao i „da Danska nikako ne bi danas učestvovala u obaranju Sadama Huseina i stvaranju tog meteža“.

„Ti sekularni lideri, takođe Gadafi u Libiji i Mubarak u Egiptu, čuvali su stabilnost u regionu, a mi smo bili saučesnici u njihovom obaranju. To je stvorilo ovaj haos koji imamo sada“, izjavio je Espersen.

Desničarska DF, iako trenutno najjača stranka vladajućeg bloka, ne učestvuje direktno u vlasti, ali daje odlučujuću većinu manjinskoj vladi liberala i konzervativaca, a bez podrške ove stranke ne bi ni 2003. godine bilo većine za slanje danskih vojnika u rat u Iraku.

Dva naučnika sa Univerziteta Kopenhagen su za potrebe danskog parlamenta napravili i ovih dana objavili analizu o učešću Danske u ratovima na Kosovu, u Iraku i Avganistanu, u kome se ocenjuje da je u proces stvarnog odlučivanja o ulasku u rat bio uključen iznenađujuće mali broj zvaničnika.

STIMULACIJA: Evo kako se Mađarska bori sa belom kugom

Analiza potencira i da su tadašnji premijeri i vladini zvaničnici poslanicima, na kojima je bila konačna oduka o ulasku u rat, dostavljali dozirane i nepotpune informacije, te da su ključne odluke bazirane više na odanosti NATO saveznicima, nego na realnim bezbednosnim procenama.

(Skandalozno.rs/izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "DANSKI FUNKCIONER PRIZNAO: Gadafi, Mubarak i Sadam Husein čuvali su stabilnost u regionu, a mi smo bili saučesnici u njihovom obaranju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.