“Delo Starih Ljudi”: Na ugašenom VULKANU otkrivene čudne kamene strukture nalik na KAPIJE

Misterija

foto: Google Earth

Arheolozi su otkrili 400 misterioznih kamenih struktura postavljenih na ivice vulkana u udaljenom pustinjskom delu Saudijske Arabije.

Tačna starost tek treba da se utvrdi, ali se veruje da su izgrađena i pre 7.000 godina. Te kamene strukture slučajno su pronađene pomoću programa Google Earth, a nazvane su “vrata” jer odozgo gledano zaista podsećaju na vrata.

[adsenseyu5]

Izgrađeni su preko drevnih ostataka lave, a neke od tih neobičnih građevina i do četiri puta su duže od fudbalskog stadiona.

Iako je njihova svrha nepoznata, Beduini ih nazivaju “Delom Starih Ljudi“. Vrata su izgrađena od kamena, zidovi su izgrađeni “ugrubo” te su niski.

Arheolog Dejvid Kenedi koji ih je pronašao kaže da je “nemoguće da datiramo ove kapije u ovom trenutku”.

[adsenseyu1]

Većina ih je otkrivena putem satelitskih snimaka i još nisu sprovedena konkretna arheološka ispitivanja, a pređašnje analize su otkrile na hiljade kamenih struktura koje sačinjavaju geometrijske uzorke širom Bliskog istoka.

Međutim, nove strukture koje je pronašao Kenedi ne liče ni na jedne druge. Najduža je duga više od pola kilometra, dok najkraća ima oko 13 metara.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Liv Sajens)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "“Delo Starih Ljudi”: Na ugašenom VULKANU otkrivene čudne kamene strukture nalik na KAPIJE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.