DEMONSTRACIJA “TEŠKE SILE” Ujedinjeno kraljevstvo šalje NOSAČ AVIONA na Kinu i Rusiju

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Ujedinjeno Kraljevstvo će poslati nosač aviona “Queen Elizabeth” u takozvane “sporne vode” Pacifika, kako bi Kraljevska mornarica Rusiji i Kini pokazala “tešku silu”.

Kako piše The Independent, ovaj nosač aviona biće opremljen sa dve eskadrile aviona F-35, a očekuje se da će ministar odbrane Velike Britanije Gavin Villijamson lično obaviti slanje nosača aviona “Queen Elizabeth” na Pacifik.

Britanski list dodaje da Velika Britanija pokušava da zaustavi Rusiju i Kinu, koje “krše međunarodno pravo” i “ponovo se pojavljuju” sa obnovljenim oružanim snagama.

Takođe se ukazuje na to da Velika Britanija nakon Brexita ima svoju najveću priliku u poslednjih 50 godina da, kada napusti Evropsku uniju, iznova definiše svoju ulogu u svetu. Stoga London nastoji da stvori “nove saveze” i da deluje po potrebi.

Osim toga, izvori bliski Villijamsonu naglašavaju da ministar odbrane Velike Britanije nije zagovornik upotrebe alata “meke sile” (soft power). Villijamson veruje u upotrebu “tvrde sile”, kada je to potrebno, piše The Independent.

Čak je i Majkl Klark, član studijske grupe britanskog Kraljevskog instituta za usluge (RUSI), naglasio potrebu da se Ujedinjeno Kraljevstvo angažuje sa ostatkom sveta i rasporedi trupe na Pacifiku.

Prošle godine je Velika Britanija, po prvi put od 2013, rasporedila tri ratna broda na Pacifiku . Nosač aviona “HMS Sutherland” sproveo je vojne vežbe zajedno sa australijskom mornaricom u martu, a plovio je i kroz Južno kinesko more.

Prof. Velimir Abramović tvrdi: Rat je počeo 1984. u Sarajevu posle jednog TAJNOG SASTANKA koji je trajao celu noć

Deo Južno kineskog mora takođe traže Filipini, Bruneji, Vijetnam , Malezija i Tajvan. Zapadne zemlje, posebno Sjedinjene Države, povremeno sprovode ratne vežbe u regiji i izazivaju Peking, koji tvrdi da ima apsolutni suverenitet nad spornom vodenom površinom i nekoliko tamošnjih ostrva.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor: Logicno.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "DEMONSTRACIJA “TEŠKE SILE” Ujedinjeno kraljevstvo šalje NOSAČ AVIONA na Kinu i Rusiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.