Dobrodošli u Teotiuakan – mesto gde su se rodili bogovi!

Otkriće

Teotihuakan – foto: pixabay.com

Misteriozni drevni grad, koji je nekada sa 200.000 stanovnika predstavljao pravu drevnu metropolu, ne prestaje da fascinira arheologe i istoričare koji još ne mogu da otkriju koja ga je drevna civilizacija osnovala. Dobrodošli u Teotiuakan – mesto gde su se rodili bogovi!

Teotiuakan, drevni mezoamerički grad koji je osnovan otprilike jedan vek pre Hrista, nalazi se 48 kilometara severoistočno od Meksiko Sitija.

Advertisement
Istoričari smatraju da je na vrhuncu svoje moći Teotiukan bio šesti najveći grad na svetu u kome je živelo između 125 i 250 hiljada ljudi. Tačne brojke nisu poznate, kao ni to ko su bili ti ljudi, baš kao ni ko je sagradio ovu drevnu metropolu.

S obzirom na spektakularne piramide koje dominiraju današnjim arheološkim iskopinama i kompleksnim naseljima, jasno je da su njegovi graditelji bili daleko ispred svog vremena. Ipak, ne postoje nikakvi pisani tragovi o gradu i životu u njemu.

Pretpostavlja se da je imao vrlo razvijenu industriju i da su u njemu živele brojne zanatlije. Ono što najviše buni arheologe je da grad nije imao nikakvo utvrđenje ili bilo koju drugu vrstu vojnih struktura.

Arheolozi i istoričari još nisu pronašli način da utvrde ko je osnovao grad, kao ni šta je uzrokovalo njegov pad i nestanak stanovništva. Jedino što znaju da je iz nepoznatog razloga spaljen oko 550. godine nove ere.

Advertisement
Pravo ime Teotiuakana se zapravo ne zna. Njegovo današnje ime su mu dali Asteci oko 700. godine, i ono znači “Mesto gde su se rodili bogovi”.

Arheolog Serđio Gomez, nakon šest godina istraživanja, pronašao je podzemni tunel koji vodi u treću najveću piramidu u gradu – Piramidu pernate zmije.

Da su pronašli nešto značajno, arheolozi su zaključili kada su na dubini od 12 metara pronašli tri dvorane, a u tunelu veliku količinu – žive.

S obzirom na to da su se živom u drevna vremena obeležavala mesta na kojima su se sahranjivali vladari, istoričarima daje nadu da će napokon saznati nešto o vladarima, osnivačima i stanovnicima ovog misterioznog grada.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Dobrodošli u Teotiuakan – mesto gde su se rodili bogovi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.