Donald Tramp: Nema kompromisa sa Kanadom!

Amerika

Donald Tramp – foto: Reuters/ Yuri Gripas

Američki predsednik Donald Tramp nezvanično je rekao da neće praviti nikakve kompromise sa Kanadom u značajnim pregovorima između dve zemlje o obnovi Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), pišu kanadski mediji.

Mediji su do Trampovog komentara došli na osnovu intervjua koji je američki predsednik juče dao agenciji Blumberg, a za koji je želeo da ostane nezvaničan.

Predsednik je, navodno, u intervjuu rekao da će “biti uvredljivo ako oni (Kanađani) ne budu mogli da postignu sporazum”.

Mediji izražavaju sumnje da će dve strane moći da brzo postignu dogovor o zadržavanju Kanade unutar 24 godine starog trgovinskog bloka, zajedno sa SAD i Meksikom.

SAD su u ponedeljak sa Meksikom postigle preliminarni sporazum o zameni NAFTA-e aranžmanom koji ima za cilj, između ostalog, da SAD omogući veći obim proizvodnje automobila.

Kanada nije deo tog dogovora, a njena glavna trgovinska izaslanica, ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend, u utorak je otputovala u Vašington u pokušaju da pregovara o ulasku Kanade u novu verziju NAFTA-e, i od tada su u toku američko-kanadski pregovori.

Posle jučerašnjeg optimizma, Frilend je danas dala prilično pesimističku izjavu.

“Nastojimo da postignemo dobar dogovor, a ne bilo kakav, i pristaćemo samo na dogovor koji je po Kanadu dobar. A još nismo do toga došli”, rekla je ona novinarima.

SAD i Kanada se spotiču o više teških pitanja, uključujući zahteve Amerkanaca za veći pristup kanadskom tržištu mlečnih proizvoda i insistiranje Kanade na održavanju postojeće procedure NAFTA-e za rešavanje sporova.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald Tramp: Nema kompromisa sa Kanadom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.