Donald Tramp optužuje: Rusija pomaže Severnoj Koreji i krši sankcije

Susret

Putin i Tramp – foto: Tanjug/AP

On je u ekskluzivnom intervjuu za Rojters, dodao da nije siguran da će razgovori dovesti do “bilo kog smislenog rešenja”. “Seo bih da pregovaram , ali nisam siguran da će to rešiti problem”, rekao je Tramp.

On je dodao da on u osnovi nije “siguran da će razgovori dovesti do bilo kog smisla”, jer se već 25 godina odvijaju.

Tramp je odbio da odgovori na pitanje da li je uopšte počeo bilo kakvu komunikaciju sa severnokorejskim liderom Kim Džong-Unom, sa kojim je razmenjivao uvrede i pretnje, što je pojačalo tenzije u regionu.

On tvrdi da Rusija pomaže Severnoj Koreji da se snabdeva i time krši međunarodne sankcije, a istovremeno je upozorio da je Pjongjang “svakim danom sve bliže” sposobnosti da na SAD ispali raketu dugog dometa.

“Rusija nam uopšte ne pomaže kad je reč o Severnoj Koreji. Ono što nam Kina pomogne, Rusija to podrije. Drugim rečima, Rusija nadoknađuje (S.Koreji) ono što Kina uradi”, rekao je Tramp Rojtersu.

Tramp je pozdravio Kinu za napore u ograničavanju snabdevanja Severne Koreje naftom i ugljem, ali je poručio da bi Peking mogao da učini više kako bi pomogao da se Pjongjang obuzda.

Međutim, Tramp je istakao da Rusija, izgleda, “popunjava praznine” koje su Kinezi napravili u snabdevanju Pjongjanga.

U tom kontekstu, Tramp je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin “može mnogo toga da učini”.

“Ali, nažalost nemamo mnogo veza sa Rusijom, a u nekim slučajevima je verovatno da ono što Kina uzme, Rusija daje. Tako da krajnji rezultat nije dobar koliko bi mogao biti”, rekao je Tramp.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Tanjug/RT)

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald Tramp optužuje: Rusija pomaže Severnoj Koreji i krši sankcije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.