Donald TRAMP podelio mnogima BROJ svog ličnog telefona, bezbednjaci poludeli!

Intervju

foto: AP

Američki predsednik Donald Tramp dao je broj svog mobilnog telefona svetskim liderima i pozvao ih da ga direktno pozovu, što je neobična praksa koja krši diplomatski protokol i zadaje brige o bezbednosti i tajnosti komunikacije prvog čoveka SAD, ocenjuje agencija AP.

Tramp je apelovao na lidere Kanade i Meksika da ga zovu direktno na mobilni, ali je samo kanadski premijer Džastin Trudo iskoristio njegovu ponudu, navode neimenovani zvaničnici američke administracije.

Predsednik SAD razmenio je brojeve i s novim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, naveli su francuski zvaničnici, ali nisu precizirali da li Makron planira da iskoristi otvorenu liniju s Trampom.

[adsenseyu5]

Direktna komunikacija svetskih lidera mobilnim telefonima možda izgleda moderno, ali u diplomatskoj areni predstavlja kršenje diplomatskog protokola i otvara brojna bezbednosna pitanja, navodi AP.

Pročitajte još i ovo:

NEMA ODGOVORA: U Beloj kući snimljeni jaki bljeskovi crvene svetlosti! – VIDEO

Stručnjaci upozoravaju da je Trampova komunikacija, bez korišćenja neke od sigurnih telefonskih linija Bele kuće, ugrožena i lako dostupna za špijuniranje.

– Ako razgovarate preko otvorene linije svako ko ima mogućnost da prati takvu komunikaciju, to će sasvim sigurno i učiniti – rekao je bivši savetnik Pentagona Derek Kolet.

[adsenseyu1]

Kako se navodi, ni Bela kuća ni kancelarija Džastina Trudoa nisu odgovorile na zahtev za komentar.

Tramp obično obavlja pozive putem sigurnih linija iz Bele kuće ili predsedničke limuzine, ali ukoliko koristi mobilni telefon, čak i onaj koji mu je dodelila vlada, njegovi pozivi su ugroženi i lako dostupni za špijuniranje, navode stručnjaci za nacionalnu bezbednost.

(Skandalozno.rs, Izvor: Agencije)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald TRAMP podelio mnogima BROJ svog ličnog telefona, bezbednjaci poludeli!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.