Došao je do velikog OTKRIĆA nakon što je pokušao da uvede STRUJU u svoju šupu! – VIDEO

Arheologija

foto: YouTube

Luk Irvin došao je do velikog otkrića nakon što je pokušao da uvede struju u svoju šupu. On je u svom dvorištu otkrio ostatke najveće rimske vile u Britaniji u blizini mesta Tisbuti u engleskoj pokrajini Viltšir.

Dizajner tepiha po struci, postavljao je kablove ispod travnjaka kako bi njegova deca imala svetlo u šupi u kojoj igraju stoni tenis. Međutim, prilikom kopanja otkrio je nedirnuti veliki mozaik, broševe i kosti životinja, piše Dejli mejl.

Irvin je pozvao arheologe koji su tokom osam dana iskopavanja pronašli ostatke luksuzne rimske vile, za koju se veruje da je najveća u Britaniji. Arheolozi su, takođe, pronašli ostrige koje su se veštački uzgajale, a zatim žive prebacivale sa obale u buradima sa slanom vodom, što ukazuje na bogatstvo porodice koja je tu živela.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Pronađeni su broševi, novčići, kosti domaćih i divljih životinja, kao i rimski bunar, a identifikovan je i kovčeg deteta.

Veruje se da je vila izgrađena između 175. i 220. godine pre nove ere, a konstantno je obnavljana do sredine četvrtog veka nove ere.

Utvrđeno je, takođe, da su na samoj lokaciji živeli ljudi i pre Rimljana. Pronađena je grnčarija iz petog veka, kao i drvene strukture u okviru delimično uništene vile, što ukazuje na prisustvo rimsko-britanske porodice koja nije imala sredstava da održava kuću, ali je ostala na lokaciji.

Na lokaciji su otkriveni i tragovi postromanskog i predsaksonskog perioda.

“Ova lokacija nije dirana od njene propasti, pre oko 1.400 godina, i kao takva ima ogroman značaj.

Ovako detaljna i dobro sačuvana vila i imanje, čija zemlja nije obrađivana više od 1.500 godina, daje velike mogućnosti za istraživanje”, rekao je arheolog Dejvid Roberts.

(jutarnji.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Došao je do velikog OTKRIĆA nakon što je pokušao da uvede STRUJU u svoju šupu! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.