Drama na moru: Kineski brod presekao put američkom razaraču, u poslednjem momentu izbegnut SUDAR! – VIDEO

Umalo sudar

foto: Printscreen YT

Fotografije koje je snimila američka mornarica pokazuju koliko je opasno blizu njihovom razaraču prišao kineski ratni brod u Južnom kineskom moru.

Portparol američke Pacifičke flote Nejt Kristensen rekao da je razarač “Dekejtur” u nedelju plovio u arhipelagu Spretli, između Vijetnama i Filipina, kada mu je kineski brod “prišao na manje od 41 metra“.

Navedeno je i da je kineski ratni brod sproveo niz agresivnih manevara uz upozorenje “Dekejturu” da se udalji iz spornog područja.

Kineski brod je pokušavajući da mu “preseče” put primorao američkog kapetana da brod težak 8.500 tona i dug 150 metara naglo vrati u rikverc.

Dva broda su se zamalo sudarila“, rekao je Karl Šuster, bivši kapetan američke mornarice sa 12-godišnjim iskustvom plovidbe, nakon što je pogledao fotografije američke mornarice.

Uprkos odluci međunarodne arbitraže koja je 2016. presudila protiv Kine, Peking polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i zbog toga se spori sa zemljama Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (Asean), Vijetnamom, Filipinima, Malezijom i Brunejom.

Najnoviji pomorski incident se dogodio u trenutku veoma napetih odnosa Kine i SAD, upletenih u trgovinski rat koji je već doveo do uvođenja carina na milijarde dolara robe.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/CNN)

Budite prvi sa komentarom na članku "Drama na moru: Kineski brod presekao put američkom razaraču, u poslednjem momentu izbegnut SUDAR! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.