Drevno JEZERO, “kinesko Mrtvo more”, postalo krvavo CRVENO!

Advertisement

Fenomen

foto: YouTube

Crveno obojeno slano jezero Junčeng, poznato kao i “kinesko Mrtvo more”, nedavno je postalo popularno odredište za hiljade fasciniranih turista.

Drevno jezero, staro 500 miliona godina i površine 120 kilometara kvadratnih, nije poprište neke krvave bitke, već prirodna posledica algi koje nastanjuju ove vode.

[adsenseyu5]

Porast temperature i intenziteta svetla razlozi su zbog kojih mikroorganizam Dunaliela salinas pocrveni.

[adsenseyu1]

Iako deluje stvarno neobično, ovaj je fenomen već i ranije primećen širom sveta, u Francuskoj, Sjedinjenim Državama, Turskoj, i nedavno i u Iranu.

“U svom uobičajenom pomorskom ekosistemu Dunaliela salinae je zelene boje”, objašnjava Mohamed Turian, naučnik sa Univerziteta u Štutgartu.

[adsenseyu1]

“Ali u uslovima visokog saliniteta i intenzivne svetlosti, mikroalge postanu crvene zbog proizvodnje zaštitnih karotenoida u stanicama.”, priča on.

Osim svoje krvavo crvene boje, visoka koncentracija soli u Junčengu znači da ljudi mogu lako da plutaju na površini, a to je dovelo i do naziva kinesko Mrtvo more.

Neprirodna boja jezera još se više ističe kada se usporedi s obližnjom rekom, koja je odeljena od nje samo jednim nasipom.

Lokalno stanovništvo uzima kristale soli iz jezera već više od 4.000 godina.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs / RT)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Drevno JEZERO, “kinesko Mrtvo more”, postalo krvavo CRVENO!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.