Džejms Huper: Kosovo mora da zna da Amerika nije ista kao što je bila 1999. godine

Intervju

Džejms Huper – Printskrin: c-span.org

Ukoliko Kosovo ne dobije stolicu u UN na osnovu konačnog briselskog sporazuma, male su šanse za postizanje sporazuma Srbije i Kosova, izjavio je bivši američki diplomata i stručnjak za Balkan Džejms Huper.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Huper je rekao da je regulisanje odnosa Kosova i Srbije važno za stabilnost regiona, ali da u to treba da se uključi i međunarodna zajednica.

Komenatrišući ideju o promene granica, o čemu su svako na svoj način govorili predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, Huper je rekao da građani Kosova treba da razgovore procene “hladne glave”.

On je rekao da postoji širok rizik da će promena granice između Kosova i Srbije moći da utiče na Bosnu i Makedoniju, i zato je tako važno da se na ovo pitanje gleda iz jedne šire perspektive.

– Međunarodna zajednica treba da bude uključena. Veoma je važno da međunarodna zajednica pokaže posvećenost rezultatu, tome o čemu će se postići dogovor. Možda dogovora i neće biti, ili dogovor će biti nešto manje od onoga oko čega ljudi brinu. Ali, za stabilnost regiona veoma je važno da međunarodna zajednica na ovo pitanje gleda iz šire perspektive – kazao je Huper.

Prema njemu, EU i SAD treba da gledaju na ove razgovore kao na restabilizaciju Balkana:

– Međunarodna zajednica treba da bude deo stabilizacije regiona i ka tome, delimično, idu ovi razgovori, na indirektan način.

Za to što su London i Berlin jasno naglasili da su protiv bilo kakvog pomeranja granice, dok Vašington imao nešto mekšu poziciju, Huper je rekao da misli da Vašington sigurno ima drugačiji pogled na ovo pitanje od Berlina i Londona.

– Zato narod Kosova treba dobro da shvati da SAD danas nisu SAD iz 1998-1999. ili 2000. Situacija se promenila. Koliko vidim, to ukazuje na poteškoće da Kosovo bude mala država u nestabilnom regionu. Ovih dana je veoma rizično za Kosovo da ide ka budućnosti sa susedom kao što je neprijateljska Srbija. Ublažavanje tog neprijateljstva Srbije je važno za Kosovo – rekao je Huper.

Prema njegovim rečima i Vučić i Tači vide da Balkan ne može da bude miran, situacija je dinamična.

– Oni su shvatili da ne mogu da se nadaju mirnoj situaciji. Želim da kažem da ne može da se očuva status kvo tako što se ništa ne čini. Ovo je dinamična situacija i jedini način da se postigne stabilnost u regionu je da se ide napred – ocenio je Huper.

Dodao je da svaka strana želi da postigne maksimalne ambicije, a da ne da ništa.

– To je recept za nestabilnost i povratak nasilja regionu u budućnosti. Jedna strana to treba da prevaziđe. Odnos Kosova i Srbije je najvažniji u regionu. Ne znam kakav će da bude poslednji rezultat, čak ne mislim da to znaju ni sami Tači i Vučić, tako da žele da testiraju posvećenost SAD i Evrope – rekao je Huper.

(Skandalozno.rs, Izvor: Fonet)

Budite prvi sa komentarom na članku "Džejms Huper: Kosovo mora da zna da Amerika nije ista kao što je bila 1999. godine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.