Džinovska rupa u Sibiru se širi: Nestaju večiti sneg i led (VIDEO)

rusija

Foto: Screenshot

Usred tajge na severu Sibira nalazi se džinovski krater, kojem su, zbog njegovog zastrašujućeg izgleda, lokalni stanovnici dali ime “Vrata u podzemni svet”, piše BBC.

Ono što lokalne stanovnike naročito uznemirava je činjenica da se rupa neprestano povećavava u poslednjih pedeset godina.

Duboki krater “Batagajka” nastao je kao posledica globalnog zagrevanja, koje je dovelo da zagrevanja sibirskog permafrosta, područja večitog snega i leda, i ekstremnih topografskih i ekoloških promena u blizini korita reke Jane.

  [adsenseyu5]

Na temperaturama uobičajenim za ovaj predeo, permafrost se ne zagreva iznad tačke topljenja. Zemlja je prošarana pukotinama u kojima se skuplja voda, koja ostaje zaleđena hiljadama godina.

Krater, koji je nastao šezdesetih godina, danas je dug jedan kilometar i dubok skoro 120 metara, a nastavlja da se širi i raste.

Uzrok nastanka kratera bila je seča šuma, usled koje je zemlja izgubila zaštitu.

Iako je reč o najhladnijem području Zemlje, tlo, koje je ranije bilo u senci drveća i guste šume, postalo je izloženije sunčevim zracima i višim temperaturama, i počelo da se otapa.

  [adsenseyu1]

Krater se neprestano povećava, ali pojedini naučnici, poput Džuliana Murtona sa Univeziteta u Sasexu, u ovoj pojavi vide i dobre strane.

Slojevi zemlje na tom delu omogućavaju stručnjacima da saznaju više o klimi u poslednjih 200.000 godina tako što analiziraju organske i neorganske izotope. Između ostalog, došli su do značajnog naučnog otkrića: pre 125.000 godina prosečna temperatura je bila viša nego danas.

Isto tako, krater će im poslužiti da izvrše obimna istraživanja o tome kako se klima menjala u Sibiru za vreme ledenog doba, jer o tome i danas naučnici imaju vrlo malo saznanja.

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Džinovska rupa u Sibiru se širi: Nestaju večiti sneg i led (VIDEO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.