Džozef Diogardi: Tači i Haradinaj su mafijaši, njih ne interesuju ljudi, već samo novac, vlast i moć

KiM

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači – foto: AP

Bivši američki kongresmen Džozef Diogardi, koji je zajedno sa kongresmenom Tomom Lantosom svojevremeno prvi otvorio pitanje Kosova u SAD, tvrdi da su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj mafijaši, koje ništa ne zanima osim novca i moći, prenela je prištinska Gazetaxpress, pozivajući se na Insajderi.

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj su mafijaši, njih ne interesuju ljudi, već samo novac, vlast i moć – rekao je Diogardi.

Diogardi ima 78 godina i nada se da će živeti još 20 godina, jer, kako kaže, potreban je razlog kojim će Priština na sebe skrenuti pažnju najviših instanci u SAD.

To će, kaže, učiniti bez saradnje sa kosovskim Albancima, Albancima iz Albanije i Albancima koji žive u Makedoniji.

Želi, dodao je, da se drži dalje od njih i za to ima samo jedan razlog, a to je da on smatra da su oni mafijaši.

Diogardi je u američkom kongresu bio predstavnik Njujorka 1985-1989.

On je republikanac koji podržave strogu politiku prema Rusiji, a iako je aktuelnog predsednika Donalda Trampa podržao u predsedničkoj trci, postao je i njegov najžešći kritičar.

Kao poznati finansijer, Diogardi strahuje da će Tramp Ameriku dovesti do bankrotstva.

– Javni dug raste, naša ekonomija zavisi od novca koji nemamo – objasnio je Diogardi, koji je albanskog porekla, a potiče iz jednog sela u Italiji.

Svoj život je, kaže, posvetio albanskom cilju, pa je i danas aktivan u SAD kao lider Albansko-američke lige.

Kosovo i Albanija su u veoma lošem stanju zbog političke elite koja misli da se sve može kupiti novcem, pokušali su i mene da kupe, ponudili su mi novac samo da bi rekli da imaju podršku Diogardija – rekao je.

Ne želi, kaže, odlikovanja i medalje i nije ih dobijao od korumpiranih lidera.

Tačija je optužio da je bivšem senatoru Robertu Dolu platio 2,3 miliona evra samo da napiše predgovor u knjizi “Nova država, moderana država”, koju su napisali britanski novinari Suzi Džeger i Rodžer Bojs.

– Predsednik Tači je dao 2,3 miliona evra od kosovskih poreskih obveznika tom gospodinu samo da bi napisao predgovor za knjigu – naveo je Diogardi.

Inače, Bob Dol, podseća se, važi za “velikog prijatelja Albanaca“, a njegova firma “Alston Bird” pobedila je na konkursu da za novac kosovske vlade vrši neke posebne usluge za kosovskog predsednika i vladu.

Ugovor sa Dolom je, dodao je, podrazumeva da obezbedi kampanju za Kosovo u SAD, da pruža brze i kvalitetne informacije, da pruža savete i analize, identifikuje ključne međunarodne zvaničnike u strategiji lobiranja i utiče na sektore i zvaničnike u cilju ostvarivanja interesa Prištine.

Diogardi tvrdi da se nikada neće sresti sa nekim od albanskih lidera zato što su, kako kaže, oni korumpirani.

Ispričao je i da je odbio nagradu koja mu je u Prištini dodeljena za života kosovskog lidera Ibrahima Rugove, ali je nekoliko godina kasnije dobio od njega poziv.

– Neposredno pre smrt me je pozvao Rugova, rekao mi je: Džozef, umirem, umirem, molim vas, dođite kod mene… Otišao sam i video da umire, pa sam nagradu ipak prihvatio jer je čovek bio na samrti -priseća se.

Diogardi, inače, piše knjigu u kojoj će, kako kaže, otkriti sve detalje o svom radu na pitanju Kosova, počev od prve posete Beogradu i Prištini 1989. godine, kao i o, kako tvrdi, zločinima koji su na Kosovu počinjeni u vreme predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

Za Diogardija je najveće kosovsko dostignuće, njegova nezavisnost, inače, jednostrano proglašena.

Uveren je da se Kosovo nikada neće pripojiti Albaniji, a promena granica, tvrdi, nije moguća.

Očekuje, kaže, poziv civilnog društva da poseti Kosovo.

– Ne želim da se susrećem sa političarima, ne želim slike sa njima, ne želim odlikovanja, od njih ne želim novac, želim da odem u Prištinu i promovišem svoju knjigu – rekao je Diogardi.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Džozef Diogardi: Tači i Haradinaj su mafijaši, njih ne interesuju ljudi, već samo novac, vlast i moć"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.