Egipatski FARAON Sa-Nakhta bio je jedan od prvih DŽINOVA na svetu

Ilustracija

foto: pixabay.com

Posmrtni ostaci egipatskog faraona Sa-Nakhta otkrivaju da je ovaj vladar bio jedan od prvih džinova na svetu.

Drevna mitologija obiluje pričama o veoma visokim ljudima, koji su prema legendama bili dovoljno snažni da se suprostave bogovima. Izgleda da njihovo postojanje nije samo mit.

Ubrzani i prekomerni rast u medicini je poznat kao stanje gigantizma, a nastaje kao poremećaj ili stečena bolest žlezde hipofize.

[adsenseyu5]

Aktuelna istraživanja egipatskih mumija, upućuju da skelet koji prvobitno otkriven 1901. godine, pripada Trećoj dinastiji egipatskih vladara iz 2700. godine pre Hrista.

Reč je o egipatskom vladaru Sa-Nakht, čija je visina prvobitno procenjena na 170 centimetara.

Otkriće

foto: commons.wikimedia.org/Charles Samuel Myers

– Najnovijom ekspertizom utvrđeno je da je reč o najvišem čoveku Starog veka, čija je visina iznosila 198 centimetara – kaže egiptolog na Univerzitetu u Cirihu Mihael Habiht.

Objašnjenje leži u činjenici da su se egipatski kraljevi bolje hranili od ostatka stanovništva, pa njihov natprosečni rast i nije nešto što iznenađuje. Ipak podatak o visini Sa-Nighta i te kako je zanimljiv, u poređenju sa najvišim egipatskim vladarom Ramzesom II. On je živeo hiljadu godina posle Sa-Nakhta i dostigao visinu od 175 centimetara.

[adsenseyu1]

Najnovija studija Univerziteta u Cirihu pokazuje da su upravo kod Sa-Nakhta uočeni prvi znaci gigantizma u istoriji ljudske evolucije. Ovo je dakle prvi naučni dokaz, jer ostali kraljevi čiji su skeleti proučavani definitivno nisu imali ovu promenu u endokrinom sistemu.

Pomrtni ostaci prvog džina Starog veka sahranjeni su u elitnoj grobnici, što svedoči o tome da gigantizam nije predstavljao stigmu za tadašnje egipatsko društvo, piše Livescience.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Egipatski FARAON Sa-Nakhta bio je jedan od prvih DŽINOVA na svetu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.