EKSKLUZIVNO: Nova vlada Angele Merkel radikalno menja kurs, Nemačka i Rusija biće najbliži saveznici?!

Advertisement

Susret

Vladimir Putin i Angela Merkel – foto: Tanjug/AP

Posle niza godina relativno loših odnosa uslovljenih embargom EU prema Rusiji, nova Vlada Nemačke dramatično koriguje politiku prema Ruskoj Federaciji, ekskluzivno otkriva Kurir, uvidom u dokument koalicionog sporazuma partija nove vlade Angele Merkel.

Iz navedenog spisa, na prvi pogled je jasna potpuna promena kursa spoljne politike Nemačke prema Rusiji, koja se dalje u dokumentu naziva “najvećim evropskim partnerom“.

Advertisement

“Nemačka ima potencirani interes za dobre odnose sa Rusijom i blisku saradnju u obezbeđenju mira i regulisanju važnih međunarodnih izazova. Rusija je naš najveći evropski partner sa kojim hoćemo da garantujemo mir u Evropi, integritet nacionalnih granica i suverenost svih država na temeljima principa OEBS-a. U privrednoj razmeni postoji veliki potencijal, a na području civilnog društva veliki interes za jakom kooperacijom. Kod sprovođenja Minskih dogovora smo spremni za razgradnju sankcija i oko toga ćemo voditi dijalog sa našim evropskim partnerima” – navodi se u koalicionom sporazumu partija CDU, CSU, SPD.

Čvrsto stojimo na viziji zajedničkog privrednog prostora od Lisabona do Vladivostoka. Obe strane i sva Evropa mogu da profitiraju na tome – zaključuje se.

Doduše, u odnosu sa Rusijom vrlo je bitan stav Nemačke prema Ukrajini, odnosno nezavisnosti Krima, a iz dokumenata se može primetiti da se politički kurs Nemačke bitnije ne menja.

Advertisement

“Angažovano ćemo podržavati Ukrajinu pri ponovnom uspostavljanju punog teritorijalnog integriteta kao i jačanju stabilnosti i društvenog razvitka.

Očekujemo i zahtevamo konsekventnu implementaciju reformske agende u Ukrajini, posbeno suzbijanje korupcije, sa ciljem opsežne modernizacije zemlje. Naše finansijske transakcije ćemo dopuštati samo pod stritknim uslovljavanjima.

Nemačka je spremna da se substancijalno uključi u obnovu Donbasa, kad to omogući napredak pri realizaciji Minskog dogovora” – stoji u tekstu sporazuma nove nemačke strategije.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "EKSKLUZIVNO: Nova vlada Angele Merkel radikalno menja kurs, Nemačka i Rusija biće najbliži saveznici?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.