Epohalno OTKRIĆE: Otkriveno četvrto agregatno stanje VODE!

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Mislili ste da voda postoji samo u tečnom, čvrstom i gasovitom stanju? Razmislite ponovo…

Jedna od prvih stvari koje u školi učimo o fizičkom svetu oko nas jeste da voda postoji u tri različita agragatna stanja – tečnom, čvrstom (led) i gasovitom (para). Međutim, međunarodni tim naučnika nedavno je otkrio da tečna voda može postojati u dva različita stanja, piše Newsweek.rs.

[adsenseyu5]

U eksperimentalnoj studiji, objavljenoj za “International Journal of Nanotechnology“, naučnici su otkrili da se veliki broj fizičkih karakteristika vode menja na temperaturama između 50 i 60 stepenni celzijusa.

Ove promene tim je opisao kao potencijalno “drugo tečno stanje” čime je izazvao žustru debatu u naučnim krugovima.

Ukoliko se razultati studije potvrde, otkriće će imati veliki uticaj na čitav niz polja – od nanotehnologije, do biologije.

Agregatna stanja materije predstavljaju ključni koncept pri proučavanju sistema atoma i molekula.

Kako zapravo konfiguracija ovih sistema i određuje agregatno stanje materije menjajući njenja fizička svojstva, teza o četvrtom stanju za sada se uspešno brani od napada.
[adsenseyu1]

Naučnici su utvrdili da se na temperaturama vode između 50 i 60 stepeni menjaju bitne karakteristike kao što su brzina svetlosti dok putuje kroz vodu.

Otkriće četvrtog stanja pokazalo je kako čak i najsvakodnevnije i najosnovnije supstance mogu sakriti brojne tajne, uprkos znatiželjnim naučnicima i sve naprednijim tehnologijama.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

1 komentar na "Epohalno OTKRIĆE: Otkriveno četvrto agregatno stanje VODE!"

  1. AKO JE TO CETVRTO STANJE VODE IMA JOS JEDNO ,A TO JE GASOVITO STANJE …VODENA PARA NIJE GASOVITO STANJE VODE JER SE ONA NE PRETVARA U GAS NEGO KONDENZIRA I PRETVARA SE U VODENU PARU I OBLAKE I TO SE MOZE NARECI KONDENZACIJA.OD VODE ELEKTROLIZOM DOBIJAMO 2 ATOMA HIDROGEN I 1 ATOM KISIKA,OVO STANJE JE GASOVITO I VEOMA JE EKSPLOZIVNO ,A NE KAD JE ZAGRIJEMO I KAD SE PRETVORI U VODENU PARU.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.