ERDOGAN IZNEO ŠOKANTNU IDEJU: Vladimir Putin mu žestoko odbrusio!

naoružanje

Vladimir Putin – foto: Rojters

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je saglasan sa pozivom da svi teroristi u Siriji spuste oružje, ali je rekao da je protiv predloga svog turskog kolege da se u Idlibu uvede primirje, naglasivši da učesnici samita ne mogu da odgovaraju za teroriste i za pripadnike oružane opozicije, jer oni ne učestvuju u pregovorima.

– Ovde nema predstavnika oružane opozicije, a tim pre ni predstavnika Nusra fronta ili ID. Smatram da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prilično u pravu, primirje bi bilo dobra stvar, ali mi ne možemo za njih da kažemo da će prestati da pucaju ili da koriste dronove sa bombama – rekao je Putin. On je istakao i da je glavni zadatak trenutno da se izbace militanti iz Idliba, jer njihovo prisustvo predstavlja najveću pretnju za sirijske građane u tom regionu.

– Naš zajednički i bezuslovni prioritet je konačna likvidacija terorizma u Siriji. Nedavno je uz podršku ruske avijacije uspešno oslobođena celokupna jugozapadna teritorija zemlje – precizirao je ruski predsednik. Prema njegovim rečima, nedopustivo je da se teroristima, pod izgovorom da se time štite civili, pruža podrška u povlačenju pred napadima, kao i da se nanosi šteta sirijskoj armiji.

– Kako se čini, upravo su na to i usmereni pokušaji da se inscenira da sirijske vlasti upotrebljavaju hemijsko oružje. Imamo neoborive dokaze da se teroristi pripremaju za takve operacije, za takve provokacije – rekao je Putin.

„Nećeš dalje od Mitrovice!“: Albanci prete Vučiću i hapšenjem, a najavljuju test — dronova

On je dodao da je u vezi s tim informisao turskog i iranskog kolegu o radu Rusije u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Putin je izrazio nadu i da će se u doglednoj budućnosti stvoriti uslovi za masovni povratak sirijskih izbeglica, kao i da Rusija ulaže velike napore kako bi se to postiglo. Sirijska armija u ovom trenutku nema kontrolu nad teritorijom Idliba. Tamo se nalaze borci naoružane opozicije, kao i teroristi raznih organizacija, koji periodično napadaju položaje sirijskih vladinih snaga. Ranije je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov izjavio da, prema navodima nezavisnih izvora, teroristi organizacije Hadžat Tahrir al Šama pripremaju provokaciju kako bi optužili Damask za primenu hemijskog oružja protiv civila u Idlibu.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "ERDOGAN IZNEO ŠOKANTNU IDEJU: Vladimir Putin mu žestoko odbrusio!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.