Erupcija vulkana na Baliju mogla bi da izazove globalni pad temperatura u narednih pet godina?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Erupcija vulkana na Baliju mogla bi da izazove globalni pad temperatura u narednih pet godina, tvrde vulkanolozi.

Eksperti su nedavnu aktivnost planine Agung uporedili sa ranijom katastrofom iz 1963. godine, kada je vulkan na ovom rajskom ostrvu izbacio oko milijardu tona ostataka, što bi moglo da uzrokuje godišnji pad temperature oko 0,3 stepeni Celzijusa, koji bi obuhvatio veći deo sveta, uključujući i Evropu.

[adsenseyu5]

Stručnjak za vulkane Džejni Kripner upozorila je da bi erupcija planine Agung mogla da bude kao kada “promućkate flašicu koka-kole, a onda skinete čep“.

Vulkan Agung, Bali

Vulkan Agung, Bali – foto: Reuters

– Ovo je ozbiljna erupcija, u to nema sumnje. Lava izlazi iz vulkana, i postoji dovoljno elemenata da napravi veliki problem koji može imati fatalne posledice. Svet bi mogao da zahladni – rekla je ona za “news.au”.

S druge strane, Kris Kolos, stručnjak za klimu iz NASA, ne slaže se da bi erupcija vulkana mogla da ima značajan uticaj na klimu.

[adsenseyu1]

– Velika erupcija mogla bi da izazove hlađenje u periodu od jedne ili dve godine, ali trend zagrevanja napreduje kao i obično – tvrdi on.

Kolos odbacuje tvrdnje da bi sama erupcija vulkana mogla “da obrne proces globalnog zagrevanja“, ali naglašava da još uvek postoji opasnost od “mnogo ozbiljnije eksplozije”, prenosi “Dejli mejl”.

Vulkanska aktivnost na Baliju već je odložila više od 1.000 letova, zbog čega je oko 150.000 turista ostalo zarobljeno na tom ostrvu. Nakon tri dana, aerodrom je ponovo otvoren, a kompanija “Džetstar ervejz” iz Australije najavila je za sutra letove evakuacije za turiste koji su još uvek na ostrvu.

Prethodno je indonežanska vlada izdala upozorenje da bi vulkan mogao da “eksplodira svakog časa”.

– Male erupcije događaju se svakodnevno, ali i dalje postoji opasnost od velike eksplozije. Aktivnost vulkana još uvek je na visokom nivou, a crveni stepen uzbune je i dalje na snazi – kaže vulkanolog Gede Suantik.

Planina Agung ponovo je postala aktivna u septembru ove godine, zbog čega je 140.000 ljudi koji su živeli u blizini vulkana evakuisano. U oktobru je aktivnost opala, nakon čega se veliki broj lokalnih meštana vratio u svoje domove. U subotu je vulkan ponovo poslao veliku količinu prašine i dima, što vulkanolozi nazivaju freatska erupcija.

Vulkan na Baliju poslednji put eruptirao je 1963. godine, kada je život izgubilo oko 1.600 ljudi.

Indonezija je područje sveta sa najviše aktivnih vulkana, i leži na pacifičkom “Vatrenom prstenu”, mestu na kojem se tektonske ploče sudaraju i izazivaju česte vulkanske i seizmičke aktivnosti.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Erupcija vulkana na Baliju mogla bi da izazove globalni pad temperatura u narednih pet godina?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.