Evo ko je finansirao PROMENU IMENA MAKEDONIJE

zastava

foto: pixabay.com

Američki milijarder Džordž Soroš platio je najmanje 45 miliona evra da bi Makedonija postigla sporazum s Grčkom i promenila ime, otkrio je grčki ministar odbrane Panos Kamenos.

On je optužio kolegu iz vlade, ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa, da je uzeo pare od Soroša i njima finansirao političare, novinare i biznismene da bi Prespanski sporazum, koji je potpisao s Makedonijom, glatko prošao. Kocijas je zbog toga u sredu i podneo ostavku.

Postoji „plan B“

Prema pisanju grčke štampe, Kocijas se u sredu na sednici vlade žestoko posvađao sa Kamenosom, koji se oštro protivi sporazumu sa severnim susedom, te je prilikom nedavne posete Vašingtonu samoinicijativno predstavio svoj „plan B“ za Makedoniju.

Ministar spoljnih poslova optužio je kolegu zaduženog za odbranu da se meša u njegov resor. Kamenos se, s druge strane, branio time da svaki ministar u vladi ima pravo da iznese svoj predlog, budući da je bio uveren da će Prespanski sporazum propasti jer u Sobranju neće biti usvojen.

– Nakon žučne rasprave, Kamenos je Kocijasa nazvao Soroševim čovekom. Vikao je da mu je američki milijarder dao 45 miliona evra za sporazum s Makedonijom – navode grčki mediji.

Kako dodaju, u pitanju je tajni fond iz kog su finansirani novinari, političari, biznismeni i grčko ministarstvo spoljnih poslova da proguraju Prespasnki sporazum.

– Kocijas je prilikom svađe sa Kamenosom zatražio od premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da ga zaštiti, međutim, ovaj je to odbio. Cipras je sedeo i posmatrao, nije hteo da se meša. Zbog toga je Kocijas, van sebe od besa, podneo ostavku, a premijer ju je bez reči prihvatio – otkriva štampa u Grčkoj.

Evo zašto vozači iz Srbije masovno gume kupuju preko Drine

Dodatno je otkriveno i da su iz tajnih Soroševih fondova sa milion evra finansirani mediji u Makedoniji i Albaniji, kao i Pravoslavna crkva u Grčkoj, a cilj je bio da se smekša njihov stav o Prespanskom sporazumu.

S obzirom na sve to, javnost u Makedoniji sumnja da su Soroševim parama finansirani i njihovi političari, uključujući premijera Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Nikolu Dimitrova, koji je sa Kocijasom i potpisao Prespanski sporazum.

Pare nudili i Gligorovu

Mediji u Skoplju podsećaju da to ne bi bio prvi put da su Grci nudili pare Makedoncima.

– Pokojni predsednik Kiro Gligorov u svojim memoarima, objavljenim 2001, otkrio je da su Grci nudili kofer sa pet miliona dolara i artefaktima neprocenjive vrednosti. U aferi su učestvovali nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Makedonije Ljubomir Frčkoski i grčki general Nikolaus Grilakis. Grk je Frčkoskom, koji je napisao makedonski ustav, usvojen po otcepljenju od SFRJ 1991, nudio pare da izmeni taj najviši državni pravni dokument i promeni ime zemlje.

Gligorov je naveo da je bio pod pritiskom i da mu je Frčkoski predlagao da se nađe s predstavnicima grčke tajne službe kako bi prihvatio grčku soluciju imena – istakli su makedonski mediji.

Gruevskom potvrđene dve godine robije

Bivšem makedonskom premijeru i lideru VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom u petak je potvrđena kazna od dve godine zatvora zbog kupovine blindiranog vozila marke „mercedes“.

PAO DOGOVOR SRBIJE I KINE: Dobijamo jedan od najmoćnijih PVO sistema na svetu

Sada sudija za izvršenje krivičnih sankcija u periodu od osam do 13 dana treba da donese odluku o datumu kad će Gruevski da se javi na izdržavanje kazne.
Gruevski je, inače, osuđen zbog nelegalne nabavke „mercedesa S 600 gard“ 2012, koji je koštao 600.000 evra.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor: Mediji)

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo ko je finansirao PROMENU IMENA MAKEDONIJE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.