Evropa tvrdi: Naši satovi kasne zbog spora između Srbije i Kosova

Kašnjenje

foto: pixabay.com

Mnogi satovi širom Evrope kasne zbog toga što je frekvencija u strujnoj mreži već neko vreme ispod normalnih 50 herca, a uzrok tome je, kako pišu nemački mediji, spor Srbije i Kosova, prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

“Oni koji hronično kasne nisu mogli da dobiju bolju vest kao izgovor: u čitavoj Evropi radio-satovi, kao i satovi na mikrotalasnim pećnicama i šporetima, kasne – ukoliko su priključeni na strujnu mrežu”, piše Frankfurter algemajne cajtung i dodaje da je kašnjenje pet do šest minuta, ali će se verovatno povećavati.

Razlog za to je, prema pisanju lista, što od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji rupa u snabdevanju, kako je to u utorak u Briselu saopštilo evropsko Udruženje strujnih mreža Entsoe. “Zbog stalnog političkog konflikta između Srbije i Kosova odatle teče manje struje u kontinentalnu mrežu na koju je priključeno 25 zemalja od Turske do Holandije”, navodi se.

DW dodaje da je u pitanju samo nekoliko stotina megavata i da “sistemski mreža nije ugrožena”.

“Struja iz Srbije i sa Kosova nije toliko važna da bi zbog nje moglo da dođe do totalnog prekida… U industriji nije poznato da je bilo smetnji zbog oscilacija u frekvenciji, pa ni u aluminijumskoj industriji, koja troši mnogo struje, nema indicija za tako nešto…No, te oscilacije su dovoljne da poremete satove”, dodaje se u tekstu.

DW objašnjava da do kašnjenja dolazi jer mnogi satovi nemaju interni takt već dobijaju potrebne impulse iz strujne mreže.

“Ta frekvencija iznosi 50 herca – 50 oscilacija u sekundi. Posle 50 oscilacija, pokazuje se sledeća sekunda. Kada nema dovoljno struje, frekvencija spada ispod 50 herca, pa je zato za 50 oscilacija potrebno više vremena. I zato satovi kasne”, navodi se.

U tekstu se dodaje da se to i inače stalno dešava jer frekvencija strujne mreže nikada nije stabilna, ali vlasnici mreža obično odmah reaguju… i prilagođavaju snabdevanje strujom toj situaciji.

“Prema evropskim pravilima, to treba da se dešava i na samom Balkanu. Ali, tamo se od sredine januara ništa nije desilo, jer Kosovo skladišti premalo struje, a Srbija odbija da popuni tu rupu. Nemačka ne može tek tako da priskoči i sama stavi na raspolaganje više struje”, piše list.

Od sredine januara, frekvencija strujne mreže u Evropi iznosi 49,996 umesto 50 herca.

I zato satovi iz dana u dan sve više kasne, ali se očekuje da će se situacija stabilizovati još ove nedelje, navodi DW i dodaje da će “odlučujući korak biti da se nastala rupa nadoknadi” pa će onaj ko sada odluči da ručno podesi satove, za nekoliko nedelja možda ponovo imati problem jer će satovi žuriti.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Evropa tvrdi: Naši satovi kasne zbog spora između Srbije i Kosova"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.