Evropom će uskoro ponovo šetati Turi, “SUPERKRAVE” veličine slona?!

Oživeće?

Ilustracija istrebljenog tura (foto: Wikimedia commons)

Turi, divlja evropska goveda, pasla su travu 250.000 godina, sve dok ova vrsta nije istrebljena 1627. godine.

Ipak, priča se tu ne završava. Naučnici sada tvrde da su se prilično približili tački oživljavanja ove “superkrave”, nekada najvećeg kopnenog sisara u Evropi, piše Si-En-En.

[adsenseyu5]

Naučnici su počeli da ukrštaju tura sa genetski sličnom vrstom stoke 2008. godine i otkrili da je moguće “stvoriti životinje sličnije turu nego što se to očekivalo”.

U projektu Tauros tako je nastala četvrta generacija ovog govečeta koja je naselila Hrvatsku, Španiju, Portugal, Češku i Rumuniju sa vrlo obećavajućim rezultatima.

“Vidimo napredak ne samo u izgledu i ponašanju, nego i dedomestikaciji ovih životinja.

Jedno krdo je čak naučilo da se brani od vukova”, kaže Ronald Goderi, jedan od naučnika uključenih u projekat.

Naučnici se nadaju da će ove životinje postati deo ekosistema i na taj način održati ugrožena neplodna područja za druge životinje, piše Njuzer.

[adsenseyu1]

Ipak, portparol Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa saopštio je da još nije jasno ima li u Evropi močvarnih šuma koje su naseljavali turi, niti da li bi ponovno uvođenje ove vrste goveda u ekosistem naškodilo domaćim biljkama ili životinjama ili ugrozilo čoveka.

Kao jedan od primera navodi se ubijanje goveda nastalog ukršanjem govečeta i tura 2015. godine, koje je pokušalo da ubije jednog britanskog farmera.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net / Newser)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evropom će uskoro ponovo šetati Turi, “SUPERKRAVE” veličine slona?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.