Fantastično otkriće: Otkriveno 20 nepoznatih meseca oko Saturna! – FOTO

Ilustracija

Saturn – foto: pixabay.com

Saturn je premašio Jupiter po broju prirodnih satelita, odnosno meseca, koji orbitiraju oko planete.

Naučnici su objavili da su u ponedeljak otkrili 20 do sada nepoznatih meseca kako kruže oko tog plinovitog diva te sada Saturn ima sveukupno 82 poznata prirodna satelita, za razliku od Jupitera koji ih ima ”samo” 79.

– Koristeći se najvećim teleskopima na svetu, dovršavamo popis manjih meseca koji orbitiraju oko divovskih planeta – rekao je astronom.

– Oni nam mogu pomoći da bolje shvatimo kako su se planete našeg Sunčevog sistema formirale i razvijale – dodao je.

Svaki od novootkrivenih meseca promera je oko 5 kilometara, a 17 ih ima retrogradnu rotaciju, odnosno kreću se u suprotnom smeru od Saturnove rotacije. Pripadaju u tri skupine Saturnovih spoljnih meseca. Retrogradni prirodni sateliti pripadaju norveškom skupu (nazvani su prema terminima iz norveške mitologije), dva meseca spadaju pod inuitsku skupinu (nazvani su prema terminima iz inuitske mitologije), a jedan je u galskom skupu (nazvani su prema terminima iz galske mitologije).

Astrofizičari smatraju kako je svaki od tih skupova nastao od jednog većeg meseca koji se raspao na manja tela.

– Ovakvo grupisanje spoljnih meseca primećujemo i kod Jupitera, što ukazuje na nasilne sudare između meseca Saturnovog sastava ili na sudar sa spoljnim objektima; poput asteroida ili kometa – rekao je astronom.

Zanimljiva činjenica je da galski mesec orbituje mnogo dalje od svojih kolega, što sugeriše da ga je nešto gurnulo u dalju orbitu ili da uopšte nije nastao iz istog sudara kao ostali meseci.

Oko Saturna orbitiraju dva meseca koja su interesantna naučnicima jer bi na njima moglo biti vanzemaljskog života. Titan je tako jedini prirodni satelit sa značajnom atmosferom i jedino nama poznato mesto, osim Zemlje, koje na svojoj površini ima tekuće i stajaće vode u obliku reka, jezera i mora. Osim raznih tekućih voda na površini, još zanimljivije pojave skrivaju se ispod njegove zaleđene površine. Naime, tamo se nalaze okeani u kojima ima više vode nego metana.

NASA stoga namerava 2026. godine na taj mesec da pošalje bespilotnu letelicu po imenu ”Dragonfly” (Vilinski konjic) kojom će na njemu tražiti znakove postojanja jednostavnih organizama.

Na Enkeladu su otkriveni građevni blokovi života. Prema najnovijim rezultatima analize prethodnih NASA-inih podataka, otkriveno je kako se u gejzirima, koji iz okeana ispod ledene kore meseca izbacuju u svemir veliku količinu tekuće vode, nalaze organski spojevi.

Osim tajanstvenih Enkelada i Titana, Saturn ima i velik broj unutrašnjih meseca koji se kreću unutar ili u neposrednoj blizini njegovih prstenova.

Unutrašnji meseci više su crvenkaste boje jer prstenovi sadrže gvožđe i crveni organski materijal, a udaljeniji sateliti su plavičasti zbog leda i vodene pare koja izvire iz Enkelada.

Pan je tako najcrveniji Saturnov mesec, a orbitira unutar praznine između prstenova.

Dafnis ima najmanju gustoću među unutrašnjim mesecima, što znači da je izuzetno porozan. Kao i Pan, kruži između prstenova, no on pritom na njihovim rubovima zna stvarati talasasto strujanje.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Fantastično otkriće: Otkriveno 20 nepoznatih meseca oko Saturna! – FOTO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.