Finska planira da uhapsi generala Nebojšu Pavkovića i isporuči ga Prištini?

Intervju

Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević – foto: AP

Portal B92 prenosi informaciju da su tužilac i istražni sudija prištinskih vlasti boravili u Finskoj sa namerom da razgovaraju s haškim osuđenikom bivšim generalom Vojske Jugoslavije Nebojšom Pavkovićem, ali da je on to odbio navodećui da je državljanin Srbije od koje će tražiti zaštitu.

U tekstu se govori o navodnom planu Prištine da Pavkovića nakon odslužene dve trećine kazne Finci uhapse po kosovskoj optužnici i da ga isporuče Prištini kako bi mu onda oni ponovo sudili za ista dela.

Navodi se da je Pavković pravosnažno osuđen 2014. na 22 godine zatvora za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine. Proglašen je krivim kao tadašnji komandant Treće armije VJ po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva s Kosova u prvoj polovini 1999. godine i kaznu sada služi u Finskoj.

Pavković se predao sudu 2005. godine, a na osnovu pravila Haškog tribunala osuđeni mogu da traže prevremeno puštanje na slobodu nakon što odsluže dve trećine kazne.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Finska planira da uhapsi generala Nebojšu Pavkovića i isporuči ga Prištini?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.