“Fotonski pogon” će dovesti letelicu do Marsa za samo pola sata?!

Ilustracija

Sitne robotske letelice mogle bi da dolete do Marsa za manje od sat vremena, ako se upotrebi tehnika lasera koja ubrzava let do delova brzine svetlosti, navodi američki istraživač Filip Lubin.

Koncept poznat kao „pogon usmerene energije“ znači ispaljivanje lasera u sitnu svemirsku letelicu, što bi je ubrzalo do znatnog delića brzine svetlosti i potencijalno omogućilo munjevit let na Mars.

Taj put bi, u tom slučaju, trajao samo 30 minuta, umesto nekoliko meseci. Ideju detaljno istražuje Filip Lubin, naučnik koji radi na programu Nasinih inovativnih naučnih koncepata. On ističe da bi nešto teže letelice putovale neznatno duže.

„Mogli bismo da pošaljemo robotsku letelicu težine 100 kilograma na Mars i ona bi tamo stigla za samo nekoliko dana“, objašnjava Lubin.

On ukazuje da bi ta tehnika mogla da pošalje robotizovane letelice u posetu egzo-planetama udaljenim do 25 svetlosnih godina od Zemlje, a neke od njih mogle bi biti i nastanjive.

„Ima puno potencijalnih `meta` koje bismo mogli izabrati, a najbliža je `Alfa Kentauri`, koja je udaljena malo više od četiri svetlosne godine“, navodi Lubin.

„Fotonski pogon“ nije nova zamisao. U radu naslovljenom „Plan do međuzvezdanog leta“ Lubin objašnjava da bi se mogao koristiti „sitan svemirski brod sa laserskim jedrom veličine jednog metra“.

Jak laser u Zemljinoj orbiti, snage više desetina gigavata ispalio bi zrak u jedro i lako ubrzao svemirski brod u svemirskom vakuumu u kome nema otpora. Na primer, laser snage 50 do 70 gigavata mogao bi da ubrza sitan svemirski brod sa metarskim laserskim jedrom do 26 odsto brzine svetlosti za deset minuta.

Taj sitni brod mogao bi da dođe do Marsa za 30 minuta, mogao bi da prođe pored davno poslatog „Vojadžera 1″ za manje od tri dana i da dostigne „Alfu Kentauri“ za oko 15 godina, ističe Lubin.

(Srna, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "“Fotonski pogon” će dovesti letelicu do Marsa za samo pola sata?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.