Francuski predsednik pred put u Rusiju priznao: Ja sam ubedio Trampa da se ne povlači iz Sirije!

Intervju

Emanuel Makron – foto: Reuters

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je on ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da ostavi trupe u Siriji.

On je u intervjuu za francusku BFM televiziju kazao da je u telefonskom razgovoru, pre napada koalicionih snaga u subotu, ubedio Trampa da ne povlači vojsku iz Sirije, prenosi Rojters.

„Ubedili smo ga da je neophodno da ostane tamo. Imamo kompletan međunarodni legitimitet da delujemo u tom okviru. Tri članice Saveta bezbednosti su intervenisale“, rekao je Makron u televizijskom obraćanju povodom godišnjice stupanja na čelo Francuske.

On je saopštio da Pariz nije objavio rat zvaničnom Damasku.

Makron je zahvalio francuskoj vojsci za „predivnu operaciju“ u Siriji i naglasio da su sve rakete pogodile ciljeve.

„U vojnom planu smo postigli uspeh, jer su sve rakete pogodile svoje ciljeve“, naglasio je francuski predsednik.

On je rekao da je francuska obaveštajna služba potvrdila da je korišćen hlor u hemijskom napadu u Siriji.

„Dobili smo uz pomoć naše obaveštajne službe i naših partnera dokaze da je korišćen hlor, hemijsko oružje u Siriji. Zatim smo ustanovili da je to oružje iskoristio sirijski režim. Upravo zato smo mi sa SADVelikom Britanijom odlučili da izvedemo operaciju“, rekao je Makron.

On je dodao da je neophodna saradnja sa Iranom, RusijomTurskom u rešavanju sirijske krize.

Francuski predsednik je danas da je on ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da ostavi trupe u Siriji.

„Ubedili smo ga da je neophodno da ostane tamo. Imamo kompletan međunarodni legitimitet da delujemo u tom okviru. Tri članice Saveta bezbednosti su intervenisale”, rekao je Makron.   

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu ujutru raketne napade na sirijske vladine objekte, koji se, prema njihovom mišljenju, upotrebljavaju za proizvodnju hemijskog oružja. Tokom vojne operacije one su na Siriju lansirale više od 100 raketa, od kojih su 71 oborile snage sirijske protivvazdušne odbrane. Ruske snage nisu bile uključene u obaranje raketa, ali su pratile sva lansiranja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je vojnu operaciju agresijom na suverenu državu, podsećajući da hemijski napad u Siriji nije potvrđen.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug, rs.sputniknews.com)

1 komentar na "Francuski predsednik pred put u Rusiju priznao: Ja sam ubedio Trampa da se ne povlači iz Sirije!"

  1. BOLESNICI, DALI IMA LEK ZA OVAKVE ?????

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.