General Majkl Hejden: Ako TRAMP postane predsednik SAD, bio bih prestravljen!

Intervju

foto: YouTube

General Majkl Hejden, bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), kritikovao je potencijalnog američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa istakavši da bi njegov izbor predstavljao „opasnost po državu“.

Donald Tramp ima veliku podršku republikanskog biračkog tela, i to je činjenica. Ali pazite, taj čovek je opasan. On je konstantno besan, vrišti sa govornice, preti…i što je najgore, oni koji ga podržavaju su podjednako besni. Iskreno, ako taj čovek pobedi, bio bih prestravljen – rekao je Hejden za „BBC“.

Bivši šef CIA podsetio je na rasističku retoriku milijardera

– Njegova priča o podizanju zida, iseljavanju 12 miliona Meksikanaca ‘silovatelja i dilera’ je zaprepašćujuća. On je radikalan. Amerika je društvo dobrodošlice. Mi umemo da asimilujemo migrante u svoje društvo. Pa, pobogu, mi smo društvo koje su izgradili imigranti – ističe general.

On je dodao i da borba protiv Islamske države nije američka obaveza i odgovornost.

– Možda će ovo što ću reći zvučati politički nekorektno. Islamska država nije naš problem. To je problem zemalja i naroda sa Bliskog istoka. I reći ću vam još nešto. Rat koji tamo bukti je zbog islama. Amerika može da pripomogne, ali ne i da rešava – kaže Hejden.

On dodaje da je jedina stvar u kojoj podržava Trampa jeste stav o „zaštiti američke demokratije“.

– Ni ja ne bih ukinuo ‘specijalne tehnike ispitivanja’ (u prevodu: mučenje zatvorenika). Štaviše, podržavam i likvidaciju pretećih subjekata koji bi mogli da ugroze našu demokratiju. To je jedina stvar u kojoj je slažem sa Trampom – izjavio je bivši šef CIA u intervjuu za britanski „BBC“.

Američki akademik Noam Čomski (87) ne libi se da kritikuje kontroverznog republikanskog kandidata za predsedničku nominaciju.

– Znate, tridesetih godina u Americi je vladalo veliko siromaštvo. Ali čak i tada je kod ljudi postojala nada. Nažalost, danas to ne vidim. Tramp je odraz trenutne situacije.

Uspon ratobornog i opasnog čoveka odražava sav sunovrat američkog društva danas – jasan je bio Čomski.

(Blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "General Majkl Hejden: Ako TRAMP postane predsednik SAD, bio bih prestravljen!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.