GENERALNI SEKRETAR NATO-a preti Rusiji: Imate pet nedelja

NATO

Foto: printscreen/youtube

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zapretio je da će preduzeti mere ukoliko Rusija ne bude ispunjavala obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je zaključen između SAD i SSSR-a.

„Mi ćemo razmotriti i narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa od strane Rusije. Moskva je dužna da do 2. avgusta uništi rakete koje krše sporazum (SSC-8)“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Rusija ima samo pet sedmica da spase sporazum.

„Sutra ćemo doneti odluku o daljim merama NATO-a, ukoliko Rusija ne ispuni svoje obaveze. Naš odgovor će biti odbrambenog karaktera, uravnotežen i koordiniran. Nećemo raditi ono što i Rusija. Ne nameravamo da raspoređujemo nove nuklearne rakete u Evropi“, izjavio je on.

U međuvremenu, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov izjavio je da se Rusija neće vratiti ispunjavanju obaveza prema Sporazumu o raketama zbog pokušaja pretnji od strane NATO-a.

Oči u oči: Američki razarač naleteo na rusku flotu kod Kube – VIDEO

„To neće uticati na Rusiju. Pre pokušaja pretnji, NATO-u bi bolje bilo da ubedi svog starijeg brata — SAD da ne postavljaju rakete te klase u Istočnoj Evropi“, istakao je Džabarov

On je dodao da će se Rusija vratiti poštovanju Sporazuma o raketama, ako to učini i Vašington.

Podsetimo, u Briselu će u sredu i četvrtak biti održani pregovori između ministara odbrane zemalja-članica NATO-a.

         

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

 

Budite prvi sa komentarom na članku "GENERALNI SEKRETAR NATO-a preti Rusiji: Imate pet nedelja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.