GLAVOBOLJA ZA BRISEL: Viktor Orban počeo svoj novi četvorogodišnji mandat

Srbija

Viktor Orban – foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban polaganjem zakletve u parlamentu i zvanično je počeo svoj novi mandat i vladaće još četiri godine, zbog čega su u Briselu već zabrinuti.

Ovo je njegov treći uzastopni mandat, a na izborima početkom aprila njegova partija je obezbedila apsolutnu većinu (133 od 199 poslaničkih mesta) i mogućnost da sama vlada.

Očigledno je da će i u naredne četiri godine Evropska unija muku mučiti sa Mađarskom. Kako je Orban rekao u ponedeljak, njegovi prioriteti za predstojeći mandat biće da očuva “bezbednost Mađarske i hrišćansku kulturu”.

– Radimo na pravljenju hrišćanske demokratije stare škole, sa korenima u evropskim tradicijama. Verujemo u važnost nacije i u Mađarsku i ne želimo da prepustimo prostor bilo kakvom nadnacionalnom poslu ili političkom carstvu – rekao je on, a preneo Rojters.

Migranti i Soroš

Međutim, njegova politika već dugo nije u skladu sa politikom Evropske unije, a to se najviše vidi u odnosu prema migrantima. Jedan od prvih zakona za koje se očekuje da će proći u parlamentu jeste njegov predlog da se uvede visok porez nevladinim organizacijama koje podržavaju migrante.

Glavni cilj tog zakona je da se smanji uticaj milijardera i filantropa američko-mađarskog Jevrejina DŽordža Soroša. Prethodno je on prošle nedelje rekao da ne podržava predlog budžeta Evropske unije koji predviđa smanjenje novca za poljoprivrednike, istraživanje i regionalni razvoj, a povećanje sredstava za zemlje koje prihvataju migrante. Kako je rekao pregovori o budžetu EU će potrajati jer bi Mađarska mogla da uloži veto.

Turska shvata da je Srbija stub Balkana: Nekome to na Zapadu smeta

– Sve dok Mađari ne daju zeleno svetlo, neće biti budžeta – rekao je on. Prema njegovim rečima migrantima ne treba dati “ni jedan jedini cent”. NJegov “Fides” želi i da izmeni Ustav kako bi osigurao da EU ne može da prisili zemlju da naseli migrante u njoj. Ipak, na tim istim migrantima, odnosno na retorici usmerenoj protiv njih i plašenju naroda, Orban je i zaradio novi mandat. On je u kampanji pred izbore bio fokusiran na izazivanje i podsticanje ksenofobije i prikazivanju kako se on bori protiv “dežurnog krivca” Soroša.

Na kraju je i pobedio Soroša koji će morati da svoju fondaciju i fakultete iseli iz Mađarske. Opozicione stranke kažu da je mađarski premijer Viktor Orban previše povezan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da je njegova vlada korumpirana. Ipak, Orban je ubedljivo pobedio na izborima i osvojio treći uzastopni mandat na opštim izborima u nedelju.

Najviše novca od EU ide Mađarskoj

Orban ne prestaje da prkosi vrednostima Evropske unije, ali ga to ne sprečava da prestane da joj traži dodatna sredstva za ograde koje bi sprečile ulazak migranata u Mađarsku. Mađarska i Poljska najviše novca dobijaju od EU, a sve više i više se otuđuju od Brisela. Orban je neumorno napao EU od kada je preuzeo funkciju u 2010. godini, upoređujući ga sa Sovjetskim Savezom i pokrenuo je i kampanju “Stop Brisel”.

Istovremeno, neki članovi njegove porodice i pristalice postale su bogati, delom zbog dobijanja ugovora koje je finansirala EU za izgradnju magistralnih puteva, železnica, vodovoda i druge javne infrastrukture. Više od 80 odsto javnih ulaganja u Mađarskoj dolazi iz kohezionih fondova EU, koji imaju za cilj da pomognu siromašnim regionima.

Mađarska dobija više novca od EU po glavi stanovnika nego i jedna druga članica. S druge strane u Mađarskoj cvetaju korupcija, a Orbanova vlada se surovo obračunava sa opozicijom i ugnjetava slobodu medija i govora.

UDARNA VEST: Tramp saopštio da Amerika izlazi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom!

Zbog toga je u poslednje vreme i učestao broj demonstracija, naročito zbog vladine kontrole nad javnim medijima i pritiska nad pravosuđem.

(Skandalozno.rs/Izvor: Blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "GLAVOBOLJA ZA BRISEL: Viktor Orban počeo svoj novi četvorogodišnji mandat"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.