GORBAČOV SE OBRUŠIO NA PUTINA: Stidim se i predsednika i premijera Rusije!

Optužbe

foto: AP/Tanjug

Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov po prvi put je javno kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva.

Gorbačov je u intervjuu ruskom ogranku Radija Slobodna Evropa da se stidi i ruskog predsednika i premijera, tvrdeći da Putin vlada „na svoju ruku“, uz pomoć frakcija okorelih u korupciji.

On je izjavio i da izbori u Rusiji nisu slobodni i da je dominacija bezbednosnih službi u državi nedopustiva.

Ugled Gorbačova na Zapadu je nesporan nakon raspada SSSR-a, ali u Rusiji i nije baš popularan.

Ovo je prvi put da se Gorbačov otvoreno i javno obrušio na Putina.

Gorbačov je rekao da je Putin izdao narod kad je društveno vlasništvo pod izgovorom reformi razdelio podobnima i dodatno učvrstio korupciju. Dodao je da se autoritarni režimi i diktature vraćaju u celom svetu i da Rusija nije izuzetak.

„Slabe ruske institucije omogućavaju proizvoljno vladanje i zloupotrebe“, tvrdi Gorbačov.

[adsenseyu1]

Na pitanje jesu li Rusi naprosto skloni autoritarnosti i kako je sam to izbegavao, odgovorio je da to zavisi od ličnosti na vlasti i iskustva u vladanju.

„Njih dvojica (Putin i Medvedev) imaju drugačije iskustvo, iskustvo vladanja strahom“, rekao je Gorbačov.

„Vladavina bezbednosnih struktura, njihov preterani uticaj na odlučivanje o političkim pitanjima i mešanje u živote ljudi su neprihvatljivi, prelaze sve granice“, tvrdi.

Gorbačov smatra da je Rusiji sada najviše potreban novi izborni sistem koji će ljudima garantovati pravo da biraju vlast.

„Odbijam sistem u kom dvojica odlučuju o svemu“, rekao je.

„Stidim se zbog njih. Ponašaju se nedolično. Kao da nema društva, kao da nema Ustava, izbornog sistema. Sve odlučuju sami. Meni se to ne sviđa ali njih dvojica misle da su spasioci domovine“.

Gorbačov je rekao i da su ruski izbori nakon 1990. manje slobodni nego u sovjetsko doba.

„Na predsedničkim izborima 1996. pobedio je Genadij Zjuganov“, rekao je aludirajući na izbore na kojima je službeno pobedio Boris Jeljcin.

„Zjuganov je znao da je dobio izbore i bio je uplašen“.

Na primedbu novinarke da bi Putin u svakom slučaju dobio izbore na kojima je učestvovao, Gorbačov je odgovorio da bi slobodni izbori značili i jaču i brojniju opoziciju, a to bi stvorilo i potpuno drugačiju, zdraviju situaciju u zemlji.

(telegram.hr)

[adsenseyu1]

3 komentara na "GORBAČOV SE OBRUŠIO NA PUTINA: Stidim se i predsednika i premijera Rusije!"

  1. Отпаду људски-у црно си завио пола планете-имаћеш кад да окајаваш патње милиона људи.

  2. sa tobim su se rugali kada si bijo gost kod bušovih. slikavali su te sa kaubojskim šeširom i pravili šou sa tobom. ti treba da se stidiš nemoralni tipu.

  3. Pa svi znamo kakav je bio položaj SSSR i raspad za vreme Gorbačova a znamo koliko je Rusija ojačala za vreme Putina i digla se ponovo na svetsku pozornicu kao sila .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.