Grad čuda: Egipat gradi novu prestonicu! – VIDEO

Grad

foto: YouTube printscreen

Bilbordi kojima se obećava novi način života poređani su duž zagušenih puteva u centralnom Kairu.

U reklamama za stambene komplekse pod nazivom “Regent’s Park“, “Beta Greens” i “Uptown“, obećava se zelenilo na sve strane i otvorene prostorije. Jedan od takvih plakata na prometnoj ulici poziva posmatrače da dišu.

Bekstvo od zagađenja centralnog Kaira u novi život, udaljen 35 kilometara, rezervisano je za one koji to sebi mogu da priušte.

Tvorci projekta svoju ideju promovišu kao “ulaz u novi grad, novi stil života, novu zajednicu i novo svetsko sedište atrakcija”.

Alternativni glavni grad trebalo bi da se prostire na 700 kvadratnih kilometara, što je skoro kao Singapur, a predviđen je za pet miliona stanovnika.

Plan prikazuje prostrane visoke stambene zgrade, kao i “vladinu četvrt” smeštene oko centralne “zelene reke” – kombinaciju vode i zasađenog zelenila veličine dva Central parka u Njujorku.

Projekat je osmišljen kao rešenje kairskog problema sa čistoćom, i kao uvod u svetliju budućnost. Većina vladinih zgrada, uključujući i onu predsedničku, trebalo bi da se preseli na novu lokaciju do juna 2019. godine.

Planirano je preseljenje i sedišta stranih ambasada, kao i poslovne četvrti koja bi uključivala 20 nebodera.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

Budite prvi sa komentarom na članku "Grad čuda: Egipat gradi novu prestonicu! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.