Građani rešili da otplate DUG svoje države: Evo koliko treba da skupe

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Stanovnici Malezije pronašli su dosta neobičan način za smanjenje javnog duga. Državi čiji dug iznosi gotovo 80 posto BDP-a odlučili su da pomognu svojim novcem, preko Crowdfunding kampanje.

Već prvi dan skupili su gotovo dva miliona dolara, iako je to doslovno slamka u plastu sena, budući da nacionalni dug Malezije iznosi više od 250 milijardi dolara.

Ali, čini se da u ovoj azijskoj državi i dalje vlada optimizam nakon prve promene vlasti od 1957. godine (92 – godišnji Mahathir Muhamed bio je mentor donedavnom predsedniku Najibu Razaku, a iz vladajuće stranke je izašao nakon što je Najib Razak optužen za korupciju), pa su spremni da pomognu državi iz svog džepa.

Crowdfunding kampanju je pokrenuo 27-godišnjak, koji kaže da je “jako zaljubljen i ponosan na svoju zemlju”, a ona je privukla interes čitave zemlje i vlasti.

Građani dobrovoljno dele svoj novac sa vladom kako bi nam pomogli da rešimo ovaj teški teret, izjavio je ministar finansija Lim Guan Eng i dodao kako je ovakav način prikupljanja novca sistematičan i transparentan.

U prvom danu kampanje je prikupljeno 1,8 miliona dolara, a BBC piše kako je ovakav način pomoći podsećanje na kasne 1990-e kada su stanovnici Južne Koreje stajali u redovima kako bi donirali venčane prstenove i ostale vrednosti, da bi na taj način pomogli posrnuloj državnoj ekonomiji za vreme finansijske krize u Aziji.

Iako među Malezijcima vlada optimizam, ekonomski stručnjaci nisu toliko oduševljeni ovim načinom vraćanja ogromnog duga i predlažu efikasnije načine poput plaćanja poreza i kupovanja domaćih proizvoda. Nisu zadovoljni ni korisnici društvenih mreža iz drugih država, koji već spekulišu kada će i u njihovim zemljama pokušati nešto ovako slično.

Novi premijer je naglasio kako će se na sve načine boriti da smanji ogroman dug, a nada se da će se jedan deo, oko 700 miliona dolara, vratiti kada krenu optužnice za korupcijski skandal bivšeg predsednika.

(Skandalozno.rs, Izvor: novac.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Građani rešili da otplate DUG svoje države: Evo koliko treba da skupe"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.