GRČKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI?! Isprovocirali ih Turci zbog traženja nafte u istočnom Mediteranu

Ilustracija

foto: pixabay.com

Grčke oružane snage u stanju su pripravnosti zbog nastavka mogućeg turskog “provokativnog” nastupa u istočnom Mediteranu, piše grčki list Katimerini.

Prema navodima tog grčkog dnevnog lista, uprkos pozivima EU da se obustavi bušenje nafte i gasa u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra, Grčka ostaje u stanju pripravnosti kako bi se sprečila moguća eskalacija u istočnom Mediteranu.

List dodaje da je ključno pitanje u Atini kako reagovati u slučaju da Turska sprovede istraživanja unutar, po tvrdnjama zvanične Grčke, grčkog kontinentalnog pojasa.

“Planovi se prvenstveno zasnivaju na manevrima grčke mornarice jer Turska koristi istraživačke brodove kako bi utvrdila svoje prisustvo u regionu, međutim grčko vazduhoplovstvo bi imalo ulogu u svakom odgovoru”, piše grčki list.

Upitan prošle nedelje da li Grčka može da računa na podršku EU ili SAD u slučaju incidenta, ministar odbrane Grčke Evangelos Apostolakis je rekao da ne postoji takvo obećanje, te da ukoliko budu morali da reaguju, očekuje da će biti sami.

Tenkovima na kukuruze: Američka vojska izvršila “invaziju” na rumunsko selo – VIDEO

Zvanična Turska upozorila je Evropsku uniju da će svako mešanje EU po pitanju ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) oko Kipra, negativno uticati na odnose Atine i Ankare, kao i na razrešenje problema severnog Kipra.

Upozorenje je, kako piše Katimerini, poslato na adrese 27 država članica EU, osim vlastima na Kipru koje zvanična Turska ne priznaje.

U “non pejperu” se navodi da EU treba da bude mudra i da ne bude sudija u sporu o morskim granicama, jer takvo ponašanje, po gledištu Turske, dodatno usložnjava kiparski problem.

Može li čovek trajno da se nastani na Mesecu? NASA misli – DA!

Turska tvrdi da se taj deo ekskluzivne ekonomske zone nalazi u turskom kontinentalnom pojasu. Zvanična Ankara ponavlja svoje stavove o jednakim pravima između grčkih i turskih Kiprana, te smatra da je najbolje rešenje u kreiranju mešovite komisije sa predstavnicima obe strane.

U suprotnom, Turska je odlučna da zaštiti prava turskih resursa u toj oblasti, dodaje grčki list.

Dačić: Samit je odložen jer Makron nije želeo da dozvoli da mu Haradinaj udari šamar usred Pariza

U “non pejperu” se, prema tvrdnjama Katimerinija, zaključuje da se Ankara nada da će EU doneti odluke u kojima će preovladati razum.

       

(Skandalozno.rs/Kurir.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "GRČKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI?! Isprovocirali ih Turci zbog traženja nafte u istočnom Mediteranu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.