Grupa medija tvrdi: PUTIN je najbogatiji čovek na svetu, evo koliko novca, navodno, ima

Intervju

Vladimir Putin – foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, mogao bi da bude najbogatiji čovek na planeti.

Prema istraživanju grupe medija, on navodno ima čak 200 milijardi dolara. Ako su brojke tačne, Putin je daleko ispred zvanično najbogatijeg pojedinca na planeti – vlasnika kompanije Amazon, Džefa Bezosa. Njegovu imovinu magazin Forbes je procenio na 125 milijardi dolara.

Isti magazin, međutim, nije hteo da analizira imovinu ruskog predsednika, jer je smatra da neće moći pouzdano da utvrdi istinitost tvrdnji.

A tvrdnje medija, ali i oponenata, ponekad su i u domenu naučne fantastike.

Biznis insajder i Jahu ističu stav zvaničnog Kremlja da Putin živi skromno. Godišnje zarađuje 133.000 dolara i živi u malom stanu uz koji je i garaža.

Ipak, Stanislav Belkovski, nekadašnji savetnik Vlade Rusije, tvrdi da Putin poseduje bogatstvo koje procenjuje na 70 milijardi dolara! Od toga, 40 milijardi, tvrdi ovaj čovek, sakriveno je u bankama u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Arheolog Vladimir Sokol napravio buru: Hrvati su došli pred kraj 8. veka iz Češke

Bil Brauder, stručnjak za rizične fondove, tvrdi da su cifre koje iznosi Bekovski preskromne. On smatra da je Putin “težak” 200 milijardi dolara.

Vladimir Putin – foto: Reuters

U prilog svojim tvrdnjama navodi i veliko istraživanje o poreskim mahinacijama. U Panamskim papirima je ustanovljena veza Putina s ljudima koji su preko poreskih rajeva izbegavali da plaćaju dažbine državi. Brauder smatra da je ruski vladar iz tih mahinacija izvukao ogromnu finansijsku korist.

Putin poseduje ogromnu vilu nadomak Moskve koja ima i tri heliodroma.

Tvrdi se i da je vlasnik čak 58 manjih aviona, ali i pet velikih letelica. U jednoj od njih je toalet vredan skoro 100.000 dolara.

Na njegov račun stavljaju se i četiri ogromne jahte. Samo plovilo “Rusija” ima šest spavaćih soba i za njeno doterivanje potrošeno je 1,2 milijarde dolara.

U nastavku liste su i “sitnice” poput jednog sata vrednog 500.000 dolara i odela koje je danima posebno šiveno za njega, a čija je početna cena bila 5.500 dolara.

TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA 21.VEKA: Stručnjak za raketne sisteme otkriva sve o Putinovom oružju

Portali prenose i izjave kritičara Putina koji kažu da najmanje 20 miliona stanovnika Rusije živi u bedi i da predsednikov luksuz nije nimalo primeren.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Ibtimes.co.uk)

1 komentar na "Grupa medija tvrdi: PUTIN je najbogatiji čovek na svetu, evo koliko novca, navodno, ima"

  1. Mislim da je g. Putin racionalan čovek (za razliku od mnnogih neracionalnih, alavih političara i drugih bogataša! Svakako da je bogat, ali ne u tom smislu (kako navode izvesni zapadni mediji, npr. Forbes). On je bogat na taj način što je umeo da podigne geografski najveću zemlju na svetu da bude respektabilna vojna sila onda kada je bila “na kolenima” i kada su je zapadne korporacije (nakon vladavine Gorbačova i Borisa Jeljcina) već videle kao svoj plen. Biti na vrhu vlasti u toj zemlji i veoma popularan u svom narodu (ali i širom sveta) je i privilegija i respektabilno bogatstvo, i on je u tom smislu i najbogatiji čovek na svetu!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.