GUBITAK ZA PORODICU I MULTILATERALIZAM: Amerika i Izrael istupaju iz Uneska!

Advertisement

UN

Fptp: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države povlače se iz svetske organizacije za zaštitu istorijske i kulturne baštine, Uneska. Glavni razlog je neslaganje oko odnosa prema nasleđu koje se nalazi na palestinskim teritorijama. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio da će i njegova zemlja povući isti potez.

Odluka SAD da se povuče iz Uneska predstavlja gubitak za porodicu UN i multilateralizam, saopštio je Unesko.

Stejt department je obavestio generalnu sekretarku Uneska Irinu Bokovu u vezi sa američkom odlukom da se povuče iz te organizacije i uspostavi stalnu posmatračku misiju pri Unesku, saopštio je Stejt department.

Vašington navodi da ova odluka nije bila laka, kao i da oslikava američku brigu za stanje u ovoj organizaciji, potrebu za reformama Uneska i konstantan antiizraelski odnos te organizacije.

[adsenseyu5]

– Izražavam duboko žaljenje zbog odluke SAD da istupi iz Uneska – navela je Irina Bokova.

Nekoliko sati pošto je Stejt department najavio povlačenje SAD iz Uneska, sličan potez najavio je i izraelski premijer Banjamin Netanjahu, koji je ministarstvu spoljnih poslova naložio da “pripremi teren za povlačenje izraelskih diplomata” iz te organizacije.

– Ovo je hrabra i moralna odluka, jer je Unesko postao teatar apsurda. Umesto čuvanja istorije, Unesko je prekraja – rekao je Netanjahu, a prenosi izraelski dnevnik Haarec.

Izraelski ambasador u Unesku Karmel Šama Hakoen izjavio je da bi i Izrael trebalo da se povuče iz Uneska uz ocenu da ta organizacija UN deluje protiv Izraela.

Vojni analitičar Viktor LITOVKIN: Amerika je izvršila tihu INVAZIJU na zemlje na granicama RUSIJE

– U poslednjim godinama Unesko se transformisao u bizarnu organizaciju koja je izgubila svoj profesionalni put zarad političkih interesa određenih zemlja – rekao je ambasador, preneli su izraelski mediji.

Stejt department je naveo da SAD žele da ostanu uključene u rad u Unesku kao posmatrač i na taj način doprinesu važnim pitanjima kojima se bavi ta organizacija.

Amerika će iz Uneska istupiti 31. decembra, navodi Stejt department.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/izvor: RTS)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "GUBITAK ZA PORODICU I MULTILATERALIZAM: Amerika i Izrael istupaju iz Uneska!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.