Haos u Vašingtonu: Trampu preti impičment , Rusi sve nervozniji zbog predsednika tajkuna

sukob

Foto: Rojters

Njujork — U Kremlju su sve nezadovoljniji jer je Rusija u centru političke bure u SAD, koja preti da smeni Donalda Trampa i koja ga sprečava da pravi dogovore s Moskvom.

“Dok Vašington bruji o mogućem ‘impičmentu’ pošto je specijalni savetnik imenovan da istraži navodne veze Trampovog izbornog štaba i Rusije, zvaničnici u Moskvi su zabrinuti da će taj tajkun koji je postao političar biti toliko obuzet političkom krizom kod kuće da neće imati šansu da napravi normalan radni odnos s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom”, piše “Blumberg”.

[adsenseyu5]

Neimenovani zvaničnik Kremlja kaže da izgleda da je američka opsesija Rusijom “otela” Trampovo predsedavanje SAD.
Četiri meseca posle izborne pobede, koja je euforično dočekana u Moskvi, “njegova sudbina izgleda sve nesigurnija” političarima u Kremlju, izjavile su druge dve osobe upoznate sa situacijom, koje nisu želele da im se objave imena.
Blumberg piše da nastavak javnog nezadovoljstva zbog navodnog mešanja Rusije u izbore za američkog predsednika onemogućava Kremlju postizanje bilo kakvog dogovora sa SAD o ključnim problemima, kao što je sirijski rat ili ukidanje sankcija zbog sukoba u Ukrajini.
“Nada se polako gasi”, izjavio je Fjodor Lukjanov, koji je na čelu Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, savetodavnog tela Kremlja.
Po njegovoj oceni, biće “potpuno nemoguće” napraviti bilo kakav dogovor ako Tramp bude opozvan i ako ga zameni potpredsednik SAD Majk Pens, koji je “veoma konzervativan i prilično agresivan” prema Rusiji.

[adsenseyu1]

Putin, koji se prvo šalio na račun “političke šizofrenije” u Vašingtonu, kasnije je rekao da su ih događaji u SAD isprava zasmejavali, ali da “danas nisu samo tužni, nego su i zabrinuti”.
Andrej Kortunov, direktor Saveta za međunarodne odnose, istraživačke grupe koju je osnovao Kremlj, izjavio je da, imajući u vidu tešku poziciju u kojoj je Tramp, nema smisla nastavljati ozbiljan dijalog.
Kortunov je rekao da se strah od “impičmenta” – opoziva Trampa – povećava i da u Moskvi ima ljudi koji tu mogućnost shvataju ozbiljno.
U Rusiji jača osećaj da su Trampovi protivnici u političkom establišmentu odlučni da ga smene, izjavio je bivši zvaničnik Kremlja Oleg Morozov, koji je sada u odboru gornjeg doma parlamenta za međunarodne poslove.
“Rat protiv njega će se nastaviti do poslednjeg metka”, rekao je Morozov.
Rusija je gajila velike nade kada je Tramp izabran za predsednika, pošto su odnosi Moskve i Vašingtona za vreme predsednika Baraka Obame pali na nivo iz vremena Hladnog rata.
Tramp je tokom predsedničke kampanje hvalio Putina, sugerišući da će možda ukinuti američke sankcije uvedene protiv Rusije zbog aneksije Krima i rata u Ukrajini.
Putin i Tramp bi se prvi put mogli sastati na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja u Nemačkoj 7. i 8. jula.

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net/Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Haos u Vašingtonu: Trampu preti impičment , Rusi sve nervozniji zbog predsednika tajkuna"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.