Herbert Mekmaster: Zbog srpskih ŠPIJUNA u štabu NATO, u Jadran smo bacili hiljade opasnih BOMBI!

Ilustracija

foto: printscreen Twitter

Novi savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa u prošlosti se bavio analizama rata u BiH i NATO agresije na Jugoslaviju.

Herbert Rejmond Mekmaster je, zbog vođenja jedinica tokom prvog Zalivskog rata protiv Iraka je jedno vreme i podučavao na američkim vojnim školama. Dok je predavao u Centru za strateško vođstvo napisao je esej “Pukotine u temeljima”, u kome je opisao nedostatke američkih procena neprijateljskih snaga i njihove obaveštajne propuste.

U ovom svojevrsnom priznanju, Mekmaster je napisao da je manje od 5 odsto srpskih borbenih jedinica uništeno za 78 dana bombardovanja i da je neuspeh NATO u toj kampanji postao očigledan tek kada je rat bio gotov. Za to su, prema njegovim rečima, u velikoj meri zaslužni srpski obaveštajni izvori.

[adsenseyu5]

Mekmaster piše da je Vojska Jugoslavije posedovala slabe vazdušne snage, koje nisu mogle pružiti bilo kakav značajan otpor.

– Rušenje američkog F-117 bilo je čista slučajnost i svi se slažu da je to bio jedinstven sklop okolnosti i da se praktično može zanemariti pri bilo kakvim ozbiljnijim analizama sukoba na Kosovu – kaže novi Trampov savetnik.

Tadašnji američki predsednik Bil Klinton odlučio je da interveniše u ratu na Kosovu kako bi zaustavio srpsku vojsku.

– Naglasak je stavljen na precizne vazdušne udare kao potencijalno rešenja problema. Sve efikasniji vazdušni udari bili su vrlo privlačni predsedniku koji je hteo primieniti silu, ali istovremeno je hteo smanjiti rizik za američke vojnike i izbeći negativne posledice u javnosti i u parlamentu – napominje Mekmaster.

Izvorni Klintonov plan predviđao je samo pet dana vazdušnih udara koji bi naterali Slobodana Miloševića na povlačenje i odustajanje od nastavka rata na Kosovu.

– Postojalo je veliko samopouzdanje u ishod rata. Jugoslavija je bila slaba država koje nije mogla zapretiti NATO bazama ili  komunikacijskim kanalima – piše Mekmaster, ali istovremeno upozorava da samopouzdanje ne vodi pobedi čak ni kad je rat pri kraju.

[adsenseyu1]

Američki sateliti iz svemira i bespilotne letelice pratile su srpske snage, ali loše vreme, oblaci i planinski teren značajno su smanjili informacijsku premoć na koju su navikli američki vojnici. Osim toga, Mekmaster kaže da čak ni četiri godine brojnih razgovora s Miloševićem nakon završetka rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nisu dovele do toga da američki obaveštajci mogu predviđati Miloševićeve odluke i vojne poteze.

Planirana petodnevna operacija tako se razvukla na nekoliko meseci.  Mekmaster je otvoreno rekao da je nedostatak fleksibilnosti bio jedan od ključnih nedostataka NATO kampanje na Kosovu.

– Sposobnost Srba da dođu do ozbiljnih obaveštajnih podataka o savezničkim operacijama, usprkos tehnološkoj inferiornosti, dovodi u pitanje sposobnosti informacijske superiornosti čak i protiv neprijatelja s tek osnovnim sposobnostima – napisao je on

– Srbi bi evakuisali određene mete čim bi se našle na popisu za napade. Verovatno je jugoslovenska vlada imala špijune u samom štabu NATO, a špijuni ispred  baze Aviano u Italiji redovno su javljali kada avioni kreću u vojne misije – pisao je sadašnji visoki Trampov savetnik.

Kasnije se ispostavilo da je bio potpuno u pravu zato što je otkriveno da je Pjer Anri Binel, francuski oficir u vojnom sedištu NATO u Briselu, odavao Srbima predviđene mete i davao čak neke druge osetljive dokumente.

[adsenseyu1]

Zaključak Mekmasterovog rada o američkom vojnom delovanju na Kosovu krajem devedesetih nimalo se ne bi svideo njegovim nadređenima.

– Manje od 5 odsto srpskih borbenih jedinica uništen je za 78 dana bombardovanja. NATO napori u napadima na neprijateljsku kopnenu vojsku očito nisu uspeli. Sav obim neuspeha postao je očigledan tek kada je rat bio gotov – napisao je Mekmaster u svom radu i dodao da je NATO značajno preterao u svojim procenama uništenih srpskih snaga.

Diplomatskim rečnikom rekao je da su analitičari ozbiljno lagali kad su govorili o uspesima vazdušnih napada NATO aviona.

Zato što američki ratni avioni nisu uspevali pronaći mete na Kosovu, a ne mogu sleteti s bombama, milione dolara vredne i opasne američke bombe završile su u Jadranskom moru ili po napuštenim brdima.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Herbert Mekmaster: Zbog srpskih ŠPIJUNA u štabu NATO, u Jadran smo bacili hiljade opasnih BOMBI!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.