Hrvati pozvali Kolindu i Plenkovića da se izvine žrtvama “Oluje”!

O presudi Šešelju...

Kolinda Grabar Kitarović –
foto: Rojters

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj pozvala je danas predsednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da upute izvinjenje žrtvama zločina počinjenih za vreme i nakon vojno-policijske operacije “Oluja”, uz ocenu da se odnos političara prema žrtvama “Oluje” pogoršava iz godine u godinu.

“Dužnost izvinjenja državnog vrha prvenstveno je važna žrtvama zločina, a potom i društvu u celini”, poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Ističu da za 23 godine nakon završetka rata, ni jedan visoki državni službenik nije uputio iskreno izvinjenje žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava, za koje je bez sumnje utvrđeno da su počinili pripadnici institucija Republike Hrvatske ili jedinica pod kontrolom RH.

Predstavnici Inicijative predstavili su i priručnik za političare “Kako se izviniti za zločine”, namenjen svim političarima i pozvali građane da potpišu online peticiju #ISPRIKA koju je pokrenula ta inicijativa.

Kao povod za objavljivanje priručnika navedeno je nerazumevanje hrvatskih političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Hrvatska.

Pri tome je naglašeno kako odgovornost ne predstavlja krivicu naroda i države, već pojedinaca, te se ona utvrđuje osuđujućom presudom, a odgovornost političara, društva i svakog građanina je da osude te zločine.

Spasli ga Britanci, a on posle 3 godine bombom razneo 22 osobe u Mančesteru

U Inicijativi smatraju da izvinjenje najvišeg državnog vrha može snažno pridoneti pomirenju država i društava, prepoznavanju patnje preživlih i porodica žrtava zločina, kao i vraćanju njihovog dostojanstva.

U saopštenju se kaže da iskreno izvinjenje visokih državnih predstavnika pokazuje i da društvo ima snage da se suoči s prošlošću, prizna i osudi nehumana dela.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug, Alo)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvati pozvali Kolindu i Plenkovića da se izvine žrtvama “Oluje”!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.