Hrvatska dobila od Nemačke moćno oružje! – VIDEO

Ilustracija

Republika Hrvatska će 4. avgusta u Zagrebu prirediti vojnu paradu povodom proslave 20. godišnjice “Oluje“, a najveće zvezde ovog događaja trebale bi da budu dva samohodna nemačka topa PzH 2000.

Hrvatskom “Jutarnjem listu” potvrđeno da će do parade dva topa stići iz Nemačke. Inače, Hrvatska je od Nemačke kupila 12 tih topova koje spadaju u strateško artiljerijsko naoružanje.

Pancerhaubice 2000 ili skraćeno PzH 2000 je nemački 155 milimetarni samohodni top koji je razvijen za potrebe nemačke vojske. PzH 2000 je jedan od najmodernijih i najboljih artiljerijskih sistema. Ima veliku brzinu paljbe, može da ispuca tri granate za 9 sekundi, deset granata za 56 sekundi i može da ispuca od 10 do 13 granata u minuti.

Foto: Wikipedia / Sonaz

Foto: Wikipedia / Sonaz

Oklopno telo i kupola PzH 2000 je zavarene konstrukcije pancirnog čelika. U prednjem desnom delu tela vozila mesto je za vozača s čije je leve strane ugrađena pogonska grupa. U zadnjem delu tela vozila ugrađena je kupola sa glavnim oružjem i sistemima za upravljanje paljbom i navigaciju.

[adsenseyu1]

Vozač ima jednodelni poklopac-vrata koji se otvara prema gore za vožnju s otvorenim poklopcem. Ispred sebe ima ugrađena dva periskopa koji omogućuju opservaciju ispred vozila za mogućnost vožnje sa spuštenim poklopcem.

Jedan od dnevnih periskopa može da se zameni pasivnim noćnim periskopom. Vozač takođe može da izlazi kroz vrata sa zadnje strane odeljenja, što pruža dodatnu sigurnost pri brzom napuštanju vozila.

Foto: Wikimedia / Master Sgt. John E. Lasky, U.S. Air Force

Foto: Wikimedia / Master Sgt. John E. Lasky, U.S. Air Force

Glavno naoružanje čini 155 milimetarski top. Cev dužine 52 kalibra (8.060 milimetra), volumena barutne komore 23 litre, završava na ustima s višekanalnom plinskom kočnicom, a stakloplastični ekstraktor barutnih gasova je ugrađen u daljnjem delu bliže barutnoj komori.

Protivtrzajući sistem je zaštićen oklopnom zaštitom, a izgled zaštite je prilagođen celokupnom dizajnu oružja.

Cev koja prelazi prednji kraj vozila za svega 3,3 metra što vozilu omogućuje dobru mobilnost i kretanje po lošem terenu.

Pogledajte video:

(telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatska dobila od Nemačke moćno oružje! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.