Hrvatska želi da skladišti nuklearni otpad u Dvoru gde čak 80 odsto stanovništva čine Srbi!

Opasnost

Prostornim planom Hrvatske predviđeno je da se nuklearni otpad skladišti u opštini Dvor. Hrvatska mora da preuzme svoju polovinu radioaktivnog uranijuma 235 iz nuklearke „Krško“, o čemu su se Zagreb i Ljubljana dogovorili pre 15 godina.

Stanovnici Dvora su protiv te ideje. Stručnjaci i političari poručuju da je to bezopasno za ljude.đ

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća i saborski zastupnik za „Blic“, ne želi ni da podrži, ali ni da kritikuje nameru Zagreba, ali navodi da bi se, ako deponija bude izgrađena, u budžet opštine Dvor svake godine iz republičke kase slilo oko milion evra – što je dve trećine sadašnjeg opštinskog budžeta.

– Ništa ne može da se uradi bez opštine i mimo volje stanovnika. Naš zadatak je da im pomognemo da donesu najbolju odluku bez straha i prisile. Treba proceniti kolika je šteta i korist – kaže Pupovac.

U početnoj fazi tu bi, kako kaže, bili odlagani medicinski i nemedicinski otpad, poput radioaktivnih gromobrana. Tek u drugoj fazi bi dovozili drugi radioaktivni otpad.

Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor, kaže za „Blic“ da oseća strah zbog ove ideje.

– Informacije koje imam ne govore mi ništa. Imam samo poziv Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost da se uključimo u odabir lokacije. O novcu koji bismo dobijali niko ništa nije rekao – kaže on.

Dragan Šašo iz Lokalne akcijske grupe LAG Una kaže da se građani ne slažu sa ovom idejom. „Na toj lokaciji se nalazi i 150 izvora vode. Na svakih 200 metara je potok.

Pravila nalažu da se skladište smesti 20 kilometara od granice, što takođe nije ispoštovano“, kaže on.

(Blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatska želi da skladišti nuklearni otpad u Dvoru gde čak 80 odsto stanovništva čine Srbi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.