Hrvatski meteorolog: Stižu nam paklene vrućine!

Stižu vrućine!

Prema prognozi hrvatskog meteorologa Zorana Vakule, ove godine će letnji meseci biti ekstremno vreli.

Iako se prva trećina godine još nije završila, već sada se može reći kako je bila nadprosečno topla. Prema ocenama klimatologa zima, koja uključuje i decembar 2014. godine, bila je većinom “topla” i “vrlo topla” i uglavnom “kišna”, piše Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a, a prenosi “Jutarnji.hr“.

U aprilu je bilo i neoubičajenosti. Iz analize podataka temperature vazduha koja je izmerena na stanici Zagreb Maksimir, gde se svakodnevno meri od 1949. godine, može se zaključiti kako je u prvih deset dana aprila bilo hladno kao retko kada, a u drugom ipak toplo.

Srednja najviša dnevna temperatura vazduha u Hrvatskoj je od 3. do 9. aprila 2015. bila peta najniža za isto razdoblje u istoriji merenja. Niža je bila 1970., 2003., 1980. i posebno 2013. godine.

Dugoročne prognoze srednje mesečne i sezonske temperature i ukupne mesečne i sezonske količine padavina retko kada daju ekstremna meteorološka događanja, barem ne uz veliku verovatnost ostvarivanja.

Ekstremi nužno ne moraju da postoje ni kada prognoze daju šest uzastopnih relativno toplih meseci, kao što je prognozirano za naredni period od maja do oktobra, pa čak ni kada je odstupanje tako izraženo kao što je za ovogodišnji jul i avgust.

Za ponavljanje prošlogodišnje obilne količine padavina i relativno čestih kišnih dana verovatnoća je mala.

(Jutarnji.hr)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrvatski meteorolog: Stižu nam paklene vrućine!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.