“ILINDENSKA MAKEDONIJA”: Opozicioni lideri u Grčkoj odbacili predlog novog imena!

Parlament

Sobranje – foto: Vikipedija

Premijer Grčke Aleksis Cipras informisao je telefonom lidere Nove demokratije, Pokreta za promene, stranke Reka i grčke komunističke KKE stranke o predlogu koji je predložen prilikom njegovog susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom na marginama skupa u Sofiji, međutim svi su odbili predlog, prenosi grčki portal Katimerini.

Kako se navodi, za grčku vladu ovo ime se smatra osnovom za diskusiju koja bi mogla da dovede do trajnog rešenja.

Lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis navodno je rekao Ciprasu da je naziv “Ilindenska Makedonija” neprihvatljiv i da podseća na iredentizam.

Ilinden se odnosi na anti-nacistički ustanak na Balkanu 1944. godine, koji je, međutim, nastojao da ujedini geografsku oblast Makedonije, uključujuci i delove Grčke, a njegova istorijska konotacija vidi se kao kamen spoticanja za mnoge Grke.

Prema Novoj demokratiji, “svako upućivanje na Ilinden u ime susedne zemlje ne zaustavlja iredentizam Skoplja, već ga potvrđuje i jača”, zbog čega ta stranka smatra da je neprihvatljivo.

Ko na njih krene čeka ga košmar: Kako Šveđani vide odbrambenu moć Rusije

Predsednica Pokreta za promene Fofi Genimata je takođe izrazila protivljenje terminu Ilinden, nazvavši ga “ovaploćenjem iredentizma”.

Ona je dodala da bi Skoplje iz svog Ustava trebalo da izbaci sve što bi moglo da dovede do iredentističkih težnji prema grčkoj severnoj provinciji Makedoniji.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "“ILINDENSKA MAKEDONIJA”: Opozicioni lideri u Grčkoj odbacili predlog novog imena!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.