Ima samo jedna CAKA: U ovom gradu u NEMAČKOJ godišnji smeštaj stanovnike košta manje od jednog evra! – VIDEO

Ima jedna caka...

foto: Printscreen YouTube

Fugerej, mesto u bavarskom gradu Augzburgu, jedan je od najstarijih svetskih kompleksa za stanovanje, godišnji smeštaj stanovnike košta manje od jednog evra.

Fugerej je napravio Džejkob Fuger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih finansijera u istoriji, koji je svojim naslednicima ostavio više od sedam tona zlata. Imao je poslovne veze sa Vatikanom, Rimskim carstvom i Habzburškom monarhijom.

Nezadovoljan materijalnim dobrima, Džejkob je bio posvećen činjenju dobrih dela. Uz pomoć svog brata Džejkob je finansirao izgradnju Fugereja sa početnim depozitom od 10.000 guldena, između 1514. i 1523. godine. Ovaj kompleks za siromašne ponudio im je usko povezanu religioznu zajednicu sa veoma jeftinim smeštajem.

[adsenseyu1]

Stanovnici su većinom bili zanatlije i nadničari, a od 1681. do 1694. godine Fugerej je svojim domom zvao i pradeda Volfanga Amadeusa Mocarta, poznatog austrijskog kompozitora.

https://twitter.com/Ulmerin/status/764990122613940224?ref_src=twsrc%5Etfw

Stanovnici plaćaju istu kiriju kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 evro centi. Razumljivo, ovo Fugerej čini veoma popularnim mestom za stanovanje. Liste čekanja za useljenje iznose oko 4 godine, a da bi se neko uopšte razmatrao za useljenje, mora da ispunjava neke uslove.

Ako želi da joj Fugerej bude dom, osoba treba: da bude katolik i učestvuje u tri dnevne molitve, da ima preko 60 godina, živi najmanje 2 godine u Augzburgu i da bude skromnog materijalnog stanja, ali bez dugova.

[adsenseyu1]

Od stanovnika se očekuje i da doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, crkvenjaka ili baštovana.

 

Za one koji pak ne ispunjavaju uslove, tu je uvek turistički obilazak.

Mesto godišnje poseti oko 200.000 turista, a zanimljiva istorija, kao i socijalna komponenta doprinose zanimanju za ovo neobično mesto u Nemačkoj.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ima samo jedna CAKA: U ovom gradu u NEMAČKOJ godišnji smeštaj stanovnike košta manje od jednog evra! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.