Incident u Crnom moru: Pogledajte brišući let ruskog lovca pored američkog razarača! – VIDEO

Ilustracija

Američka vojska objavila je video preleta ruskog aviona SU-24 koji je uzleteo u susret američkom ratnom brodu.

Ruski mediji su saopštili da američki vojni brod delovao “agresivno” u Crnom moru, pa je bila neophodno upozorenje ruskog vazhuhoplovstva! Pentagon je demantovao bilo kakvo neuobičajno ponašanje.

Ruska agencija RIA Novosti izvestila je u subotu, pozivajući se na neimenovani izvor iz ruskih snaga bezbednosti na Krimu, da se američki razarač “USS Ros” kretao duž granice ruskih teritorijalnih voda, napredujući u njihovom smeru.

“Posada broda je delovala provokativno i agresivno, što je zabrinulo operatere stanica za monitoring i brodove Crnomorske flote”, rekao je neimenovani izvor za rusku agenciju.”Borbeni avion ‘Su-24‘ demonstrirao je američkoj posadi spremnost da brzo spreči povredu granice i odbrani interese zemlje”, dodao je isti izvor.

Kako su izvestili ruski mediji ruski jurišnici SU 24, potpuno naoružani, su već bili u poziciji za napad ka da je američki razarač skrenuo sa kursa koji je vodio ka teritorijalnim vodama Ruske federacije.

[adsenseyu1]

Naime, posada je “shvatila” da ih osim aviona nišane i obalne raketne baterije “Bastion” i da će ukoliko se približe još 50 metara i pređu granicu biti potopljeni.

Sličan incident dogodio se i prošle godine kada je razarač “Donald Kuk”, naoružan kao i “Ros” sistemom

“Aegis”, raketama “tomahavk”,te PVO raketama RIM-156 SM-2 i RUM-139 “VL-Asroc” ostao u trenutku bez protivavionske odbrane usled delovanja ruskog sistema “Hibini”. Portparolka Pentagona Ilejn Lejnez izjavila je da se razarač “USS Ros” nalazio “sve vreme unutar međunarodnih voda, izvodeći rutinske operacije”.

“Američka mornarica deluje rutinski u Crnom moru, u skladu sa međunarodnim pravom”, rekla je Lejnez i dodala da je o prisustvu njihovog razarača u Crnom moru javnost obaveštena.

Incident je najnoviji u nizu susreta ruskih i zapadnih vojski, dok napetosti nastavljaju da rastu zbog krize u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji prošle godine. Početkom meseca, Britanija i Švedska su saopštile da su poslale svoje avione kako bi presreli ruske bombardere blizu njihove teritorije.

SAD su prošlog meseca najavile da će podneti žalbu Rusiji, pošto je ruski borbeni avion “Su-27” presreo američki izviđački avion “RC-135U” na “nebezbedan i neprofesionalan način” u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora.

https://www.youtube.com/watch?v=5Gh6Jowc6fc

(kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Incident u Crnom moru: Pogledajte brišući let ruskog lovca pored američkog razarača! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.