Indija ukida autonomiju Kašmira: “Nećemo dozvoliti da postane Kosovo!”

Mapa

Indija/Kašmir – foto: Printscreen nspm.rs

Indijska vlada namerava da ukine ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region.

Ministar unutrašnjih poslova Amit Šah rekao je parlamentu da će federalna vlada ukinuti član 370 koji garantuje specijalni status Kašmiru i omogućava mu sopstvene zakone.

Ceo ustav biće primenljiv na Džamu i Kašmir državu“, rekao je on.

foto: Printscreen Twitter/ANI

Lider partije MDMK izjavio je u Gornjem domu indijskog parlamenta: “Dugo ste se igrali osećanjima ljudi iz Kašmira. Zabrinuo sam se kad su tamo bile raspoređene dodatne trupe. Kašmir ne sme da postane Kosovo, Istočni Timor ili Južni Sudan“, prenosi indijska novinska agencija ANI.

Predsednik Indije Ram Nat Kovind potpisao je ukaz o ukidanju specijalnog statusa Kašmira i zakon sada ide u parlament na glasanje.

Predsednik Ram Nat Kovind i premijer Narendra Modi

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju.

foto: AP

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u Kašmiru izdali upozorenje zbog mogućeg napadi islamističkih terorista iz Pakistana.

Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustile su region u panici.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug/ANI)

Budite prvi sa komentarom na članku "Indija ukida autonomiju Kašmira: “Nećemo dozvoliti da postane Kosovo!”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.