Intervju sirijskog generala novinarima CNN-a: “Ruska intervencija je kao blagoslov za nas!”

Ilustracije

foto: Tanjug/AP

“Ruska intervencija je kao blagoslov za nas”. Tim rečima je neimenovani sirijski general u razgovoru sa novinarima američkog CNN-a objasnio rusku vojnu intervenciju u Siriji.

General vladine vojske kaže da su upravo zahvaljujući ovim napadima uspeli da naprave određeni napredak na terenu. SAD i zapadne sile optužuju Moskvu da malo šta radi na uništavanju ISIS-a, ali i ovaj general to dematuje.

On kaže da su njegovi borci svakog dana u direktnim okršajima sa snagama ISIS-a.

– Naše operacije zavise od borbi u oklini Latakije i Alepa. Trenutno naš cilj je da presečemo liniju nabavke terorista koja ide preko turske granice – rekao je general i dodao da je bilo koji vid pomoći dobrodošao, čak i sa američke strane.

Ipak, trenutnu ulogu SAD u ratu u Siriji ne vidi kao naročito korisnu.

-Amerika? Da li oni rade nešto? Još nisam video da su na bilo koji način doprineli rešavanju problema u Siriji. Oni su ti koji čine ISIS jakim – dodaje da pripadnici Islamske države koriste naoružanje i vojnu opremu proizvedenu u Americi.

Nemenovani general tvrdi da su njegove snage napredovale u pravcu razorenog grada Rake, ali i južnije ka gradu Plamiri. Ovaj grad koji je pod zaštitom Uneska glavni je na putu ka sedmom najvećem gradu u Siriji, Deir Ezor. Veliki deo tog grada pod kontrlolom je Islamske države, dok se vladine snage za sad drže u enkalavama u oklini. Ono što dodatno komplikuje stvari na terenu je to što u toj oblasti deluje i Jabhat al-Nusra, krilo Al- Kaide.

Sam ishod rata u Siriji nije predvidiv ni za jednu od strana koje učestvuju u sukobu, ali kako kaže ovaj general postoji mogućnost da njegove snage uđu u Raku do kraja godine.

Ipak, uslov da se to dogodi je da Saudijska Arabija i Turska ne intervenišu vojno u Siriji.

(Blic, CNN)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Intervju sirijskog generala novinarima CNN-a: “Ruska intervencija je kao blagoslov za nas!”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.