Iran o američkom dronu: Nadamo se da neprijatelji neće ponoviti grešku

Iran

Teheran – foto: pixabay.com

Teheran se nada da se situacija s američkom bespilotnom letelicom, koju je iranska vojska oborila, jer je narušila granicu Irana, neće ponoviti, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Irana Abas Musavi.

Nadamo se da neprijatelji neće ponoviti grešku“, rekao je Musavi i dodao da Iran ne teži povećavanju napetosti na Bliskom istoku, ali da će štititi svoju teritoriju.

Musavi je dodao da je Teheran izrazio protest i podneo žalbu Ujedinjenim nacijama povodom dejstava američkog drona. “Izrazili smo protest i žalbu diplomatskim, pravnim i političkim kanalima, posebno preko mehanizma UN, u vezi s provokacijom SAD”, rekao je Musavi.

Korpus čuvara islamske revolucije je saopštio da su iranski vojnici oborili američku bespilotnu letelicu na jugu zemlje, jer je narušila vazdušni prostor Irana.

Centralna komanda Oružanih snaga SAD potvrdila je kasnije da je iranski raketni kompleks oborio bespilotnu letelicu američke vojne mornarice iznad Ormuskog moreuza.

U poslednje vreme situacija u odnosima SAD i Irana znatno se zaoštrila. Američke vlasti su uvele žestoke sankcije protiv ključnih oblasti iranske ekonimije i nastavljaju da jačaju sankcioni pritisak na tu zemlju.

Cilj Vašingtona je da, kako je saopšteno, „promeni ponašanje“ Irana.

Korpus čuvara islamske revolucije je u SAD proglašen terorističkom organizacijom, a Iran je na to odgovorio tako što je Centralnu komandu Oružanih snaga proglasio terorističkom organizacijom, a same Sjedinjene Američke Države – „sponzorom terorizma“.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je saopštio da će SAD uputiti ka iranskim obalama nosač aviona „Abraham Linkoln“ i bombardere.

Prema njegovim rečima, na taj način Vašington šalje „jasan i nepogrešiv signal iranskom režimu da će bilo kakav napad na interese Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika biti dočekan s nemilosrdnom snagom“.

Predsednik SAD Donald Tramp je ranije izjavio da se nada da će izbeći rat s Iranom. Iranski vrhovni lider Ali Hamenei takođe je rekao da Iran ne namerava da ratuje protiv SAD, ali da će nastaviti da se suprotstavlja Vašingtonu.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Iran o američkom dronu: Nadamo se da neprijatelji neće ponoviti grešku"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.