Iran poručio Americi: Imali smo na nišanu i vaš avion pun ljudi, ali gađali smo dron

Udarna vest

foto: skandalozno.rs

Komandant ratnog vazduhoplovstva iranske Islamske revolucionarne garde, brigadni general Amir Ali Hadžizade, izjavio je da su njegove snage, koje su oborile amrički dron nad svojom teritorijom, primetile i američki vojni avion P-8, u kom je bilo 35 osoba, ali su se suzdržale.

“Sa američkim dronom u regionu bio je i američki avion P-8 sa 35 ljudi. Ovaj avion je, takođe, ušao u naš vazdušni prostor i mogli smo da ga oborimo, ali nismo”, izjavio je Hadžizade i dodao da su delovi američkog drona, čije je fotografije Iran danas objavio, dokaz da je američki dron bio iznad teritorije Irana kada ga je Garda oborila.

“Postoji neosporan dokaz o prisustvu drona u iranskom vazdušnom prostoru”, potvrdio je Abas Arakči, zamenik šefa diplomatije u telefonskom razgovoru sa ambasadorom Švajcarske u Iranu Markusom Lejtnerom.

Kako je saopšteno, Iran je pozvao na razgovor švajcarskog ambasadora, koji, takođe, zastupa američke interese u Iranu, kako bi protestovao zbog upada američke bespilotne letelice u iranski vazdušni prostor. Švajcarska zastupa američke interese u Iranu jer Teheran i Vašington nemaju diplomatske odnose od 1979. godine.

Prethodno su i iranska i američka vojska objavile snimke rušenja drona “RQ-4 Global Hawk” koji je pao u Omansko more. Američki zvaničnici tvrde da je dron pao u međunarodne vode i da nije leteo u iranskom vazdušnom prostoru, dok Iranci tvrde suprotno.

Sinoć je američki predsednik Donald Tramp naredio napad na Iran, ali se ubrzo predomislio i obustavio ga u poslednjem trenutku, jer su avioni već bili u vazduhu, a i brodovi spremni za napad.

Iran o američkom dronu: Nadamo se da neprijatelji neće ponoviti grešku

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug/RT)

Budite prvi sa komentarom na članku "Iran poručio Americi: Imali smo na nišanu i vaš avion pun ljudi, ali gađali smo dron"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.