Iščekivanje katastrofe: Građani Kalifornije u strahu od mega zemljotresa – VIDEO

Posledice potresa

foto: Printscreen YouTube

Posle zemljotresa od 6,4 stepena po Rihteru koji je pogodio Južnu Kaliforniju 4. jula, stanovnici tog područja rekli su da je to bio jedan od najdužih potresa koje su doživeli. Međutim već sledećeg dana usledio je još žešći potres jačine 7,1 Rihtera.

Kaliforniju je u panici iščekujući, posle ova dva snažna zemljotresa, Veliki potres (big van), katastrofalnih razmera koji bi se mogao dogoditi uz Rased San Аndreas. Ova nedelja samo im je bila podsetnik.

Džejson Korona, vlasnik porodičnog restorana u Ridžkrestu, u blizini epicentra potresa, rekao je da su probdeli tu užasnu noć.

Bili smo u strahu da će posle tog “malog” uslediti Veliki potres“, rekao je Korona.

Stanovnici tog područja bili su uznemireni posle medijskih napisa da ih ubrzo očekuje sledeći mnogo jači i razorniji zemljotres. Kalifornijska radio stanica je objavila početkom godine emisiju u kojoj je stanovnike Kalifornije pripremila za potencijalno razarajući potres.

S tim osećajem, konstantnog iščekivanja novog potres, velikog i razornog, svakodnevno se suočavaju stanovnici ovog područja.

Geolozi međutim pokušavaju da smire uznemirene građane i tvrde da je opasnost od Velikog potresa uz Rased San Аndreas “najverovatnije prošla“.

Na tom području katastrofalni potresi događaju, najčešće, svakih 150 godina, kako piše Geolodžikl  survej.

Veliki zemljotres na tom području dogodio se 1857. godine, pa se tako smatra da je južni deo tog raseda “najverovatnije lokacija novog potresa” i sledećih godina. Zemljotres magnitude 7,9 stepeni koji je pogodio San Francisko 1906. godine, znači da je šansa da se tako nešto ponovni nešto manja.

“Mislim da su ljudi koji ovde žive svesni toga jer je Rased u blizini. nalazimo se na dve različite strane tog raseda. To je jeziv osećaj”, kaže Stiv Rios.

“Prošlonedeljni potresi najverovatnije neće povećati mogućnost velikog zemljotresa na tom području, kažu seizmolozi. Oni su se dogodili u blizini Ridžkresta, severno od raseda. Ali ga i ne isključuju”, smatra dr Lusi Džons, sa kalifornijskog tehnološkog instituta.

Šansa za takav potres je dva posto svake godine, ili 1:20.000 za svaki dan. “Međutim uvek treba biti spreman za taj Veliki“, kaže ona.

Tokom protekle dve decenije Južna Kalifornija uživala je u “ekstremno mirnom vremenu” što se tiče seizmičke aktivnosti. ejčel Higins je kao i mnogi čula “legendu o Velikom potresu” i priznaje da joj nije svejedno, pogotovo posle ova dva poslednja snažna zemljotresa.

Jedan od stanovnika misli da većina onih koji žive u Kaliforniji nije spremna za to. On kaže da je pripremio zalihe vode i hrane, pri ruci, i nešto benzina u rezervi. Za razliku od njega Bet Mekoj iz Glendore, kaže da nije previše zabrinuta.

Ja sam građevinski inženjer, pa sam i svesna rizika. Mom suprugu bilo je smešno i zabavno što sam proveravala temelje kada smo kupovali kuću“, rekla je.

Misli da su “prilično pripremljeni“. Zakucali su police za knjige za zid čim su se doselili, kako bi sprečili da padnu. Što se tiče pitanja hrane, misli da će im pomoći što imaju svoju baštu.

Poslednjih godina mnogo toga se popravilo u gradnji kako bi se smanjilo delovanje potresa i mogućeg uništenja. Zgrade se dodatno učvršćuju kako bi izdržale potres.

U oktobru 2015. godine Los Anđeles je prihvatio je niz seizmičkih regulativa koje zahtevaju da hiljade zgrada budu dodatno učvršćene kako bi mogle da izdrže snažno podrhtavanje. San Francisko je prihvatio sličan zakon 2013. godine.

U međuvremenu država radi i na sistemu za uzbunjivanje. Taj sistem će upozoriti javnost, ali i zaustaviti neke delove infrastrukture, poput železnice.

Guverner Gavin Nivsem je rekao da je sistem kompletiran oko 70 posto, ali da je još mora da se radi na njemu, i da je potrebno da se svako posebno za to pripremi.

Roditelji posebno rade na pripremi dece, koju su naučila da ne paniče, da prate sve što se događa i jave se roditeljima. Oni koji su spremni za tu katastrofu, čuvaju dovoljne zalihe vode u flašama, i suve hrane u garažama, za nekoliko nedelja.

“Znamo koliko je to opasno, ali ne možemo non-stop da živimo u strahu”, kaže Albert Adi, otac četvoro dece. Za njega je to rizik koji moraju da podnose oni koji žive na mestu sa predivnim vremenom i dobrim prilikama za posao.

“To je taj rizik koji moramo da prihvatimo dok živimo ovde i nadamo se da će sve biti ok”, kaže Albert.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/CNN)

Budite prvi sa komentarom na članku "Iščekivanje katastrofe: Građani Kalifornije u strahu od mega zemljotresa – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.